FAQs EU SANCTIONS ON RUSSIA
Udgivet den 16. marts 2022
Om eksportrelaterede restriktioner i forhold til artikel 2, 2a og 2b i Rådets Forordning nr. 833/2014 om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine (i den følgende benævnt "sanktionsforordningen"), som ændrede ved Rådets forordning (EU) 2022/328 fra d. 25 februar 2022..
Venlig oversættelse på dansk - EIFEC Bruxelles Office - www.eifec.org
Disse ofte stillede spørgsmål (FAQ) indeholder oplysninger om eksportrelaterede restriktioner vedrørende varer af dual-use og avanceret teknologi i henhold til artikel 2, 2a og 2b i sanktionsforordningen set fra Kommissionens tjenestegrenes synspunkt. Kun EU-Domstolen kan give en autoritativ fortolkning af EU-lovgivningen.
Henvisninger til artikler og bilag i sanktionsforordningen er henvisninger til Rådets forordning (EU) nr. 833/2014 af 31. juli 2014 som ændret ved senere rådsforordninger, navnlig Rådets forordning (EU) 2022/328 af 25. februar 2022.
I denne FAQ henviser udtrykket "eksportrestriktioner" til eksportrelaterede restriktioner vedrørende varer som betragtes som dual-use og produkter med avanceret teknologi i henhold til artikel 2, 2a og 2b i sanktionsforordningen.
I denne FAQ henviser udtrykket "eksport" til salg, levering, overførsel eller eksport af varer samt levering af mæglervirksomhed og teknisk og finansiel bistand, medmindre andet er angivet.
I denne FAQ henviser udtrykket "tilladelse" til autoriseringen af undtagelser i henhold til sanktionsforordningen og autorisering af dual-use i henhold til EU's forordning om dual-use.
I denne FAQ er nummeringer af artiklerne baseret på den engelske udgave af sanktionsforordningen.
Sanktionsforordningen indeholder et eksportforbud for varer og teknologi, der er egnet til brug i luftfarts- eller rumfartsindustrien samt i energisektoren. Disse foranstaltninger er ikke omfattet af denne FAQ.
16. marts 2022
Overordnet struktur og fremgangsmåde i forbindelse med denne vejledning
Rådets forordning (EU) 2022/328 af 25. februar 20221 bygger på og udvider EU's restriktive foranstaltninger (sanktioner) i form af eksportrestriktioner i henhold til sanktionsforordningen2 . Medmindre de ændres ved Rådets forordning (EU) 2022/328 eller andre forordninger, forbliver de eksisterende bestemmelser i sanktionsforordningen i kraft og finder fortsat anvendelse.
Denne vejledning har til formål at støtte de nationale kompetente myndigheder og interessenter, herunder eksportører, i gennemførelsen af de nye eksportrestriktioner, der er indført i artikel 2, 2a og 2b og de relaterede bestemmelser i artikel 1, 2c og 2d i sanktionsforordningen, som blev ændret i februar 2022, uden at dette berører de øvrige bestemmelser i forordningen.
___________________
1Rådets forordning (EU) 2022/328 af 25. februar 2022 om ændring af forordning (EU) nr. 833/2014 om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine
2 Rådets forordning (EU) nr. 833/2014 af 31. juli 2014 om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine
16. marts 2022
For det første har sanktionsforordningen udvidet anvendelsesområdet for eksportrestriktioner vedrørende varer og teknologier af dual-use som anført i bilag I til EU's forordning om produkter af dual-use3 . Eksport af disse produkter har været forbudt siden 2014 for den militære sektor. Nu gælder forbuddet også, selv om disse produkter er beregnet til civile brugere eller anvendelser, med meget begrænsede fritagelser og undtagelser.
For det andet forbyder sanktionsforordningen også eksport af yderligere produkter inden for "avanceret teknologi" for at begrænse styrkelsen af Ruslands militære og teknologiske kapacitet inden for sektorer som f.eks. elektronik, computere, telekommunikation og informationssikkerhed, sensorer og lasere samt marinefart.
For det tredje identificerer sanktionsforordningen enheder med tilknytning til Ruslands forsvar og industrielle base, som er underlagt endnu strengere eksportrestriktioner.
Som i andre EU-sanktionsordninger gælder eksportrestriktionerne for salg, levering, overførsel og eksport af de omfattede produkter samt for levering af mæglervirksomhed og teknisk og finansiel bistand.
De nye bestemmelser indeholder meget begrænsede undtagelser og fritagelser i visse definerede situationer, som forklares nærmere i dette dokument. Tilsvarende giver sanktionsforordningen mulighed for at fortsætte eksporten i henhold til allerede eksisterende kontrakter eller "grandfathered"-kontrakter efter en vurdering fra sag til sag.
Endelig indeholder sanktionsforordningen et eksportforbud for varer og teknologi, der er egnet til brug i luftfarts- eller rumfartsindustrien samt i energisektoren. Disse foranstaltninger er ikke omfattet af denne FAQ.
___________________
3 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 af 20. maj 2021 om en EU-ordning for kontrol med udførsel, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel af produkter af dual-use.
16. marts 2022
Forenklet set er processen til at verificere, om du er bekymret over en eksportrestriktion, følgende:
Dette er et forenklet diagram. For yderligere afklaring bedes du undersøge hos de relevante kompetente myndigheder i din medlemsstat, om sanktionsforordningen (eller andre restriktioner) finder anvendelse på det produkt, du sælger til Rusland.
Visse bilag til sanktionsforordningen, f.eks. bilag II, X og XI, omfatter koder i den kombinerede nomenklatur (KN), mens produkter med dobbelt anvendelse og produkter med avanceret teknologi, der er opført i bilag VII, er identificeret med tekniske beskrivelser. Som en del af sine forpligtelser til at overholde bestemmelserne skal den økonomiske aktør på grundlag af KN-koden eller den tekniske beskrivelse kontrollere, om et produkt, der skal eksporteres, er omfattet eller ej. Det forhold, at den KN-kode, der svarer til en vare, ikke er opført i sanktionsforordningen, udelukker ikke, at visse varer, der er klassificeret under den pågældende KN-kode, er omfattet, fordi de kan være varer med dobbelt anvendelse eller varer i bilag VII til sanktionsforordningen, i overensstemmelse med artikel 2, 2a og 2b. Hvad angår produkter med dobbelt anvendelse og produkterne i bilag VII til sanktionsforordningen, er der ingen sammenhæng i sanktionsforordningen mellem KN-koderne og de produkter, der er omfattet af de restriktive foranstaltninger.
16. marts 2022
De eksportrestriktioner, der gælder for produkter, der er omfattet af bilag I til EU's forordning om dual-use, og for produkter med avanceret teknologi, kategoriseres som et forbud, men der er begrænsede fritagelser og undtagelser. Undtagelserne omfatter bl.a. humanitære behov, sundhedsmæssige nødsituationer, naturkatastrofer, medicinsk og farmaceutisk brug, midlertidig eksport af udstyr til brug for nyhedsmedier, varer til personlig brug. Undtagelserne omfatter bl.a. eksport til regeringssamarbejde, eksport til civile telekommunikationsnetværk, eksport til drift, vedligeholdelse og sikkerhed af civil nuklear kapacitet, eksport til virksomheder, der ejes eller udelukkende eller i fællesskab kontrolleres af en EU-enhed eller en enhed i et partnerland, eller eksport, der er omfattet af tidligere kontrakter.
Disse fritagelser og undtagelser gælder ikke for eksport til personer eller enheder med tilknytning til Ruslands forsvar og industrielle base, jf. listen i bilag IV. For disse enheder er eksport kun tilladt på de betingelser, der er fastsat i artikel 4, stk. 2b, stk. 1, litra a) og b), er eksport tilladt for disse enheder.
Samtidig skal det bemærkes, at de ovennævnte fritagelser og undtagelser heller ikke gælder for eksport til luftfarts- og rumfartsindustrien.
16. marts 2022
Eksportrestriktionerne trådte i kraft og blev fuldstændig gældende den 26. februar 2022.
Fra denne dato er eksport af varer og teknologi, der er omfattet af de eksportrestriktioner, der er indført ved sanktionsforordningen, kun tilladte hvis de er godkendte i henhold til i) relevante undtagelser eller ii) undtagelser, der er underlagt en tilladelse. Hvis der kræves en tilladelse, må der ikke handles, før en sådan tilladelse er givet.
16. marts 2022
Hvis produkterne ikke er omfattet af sanktionsforordningen, kan de sælges, leveres, overføres eller eksporteres til Rusland uden restriktioner, og den dertil knyttede tekniske og finansielle bistand kan fortsætte. Dette berører ikke eventuelle andre handelsrestriktioner, der måtte være gældende i henhold til andre bestemmelser i forordningen eller andre forordninger.
16. marts 2022
Sanktionsforordningen finder anvendelse "uden at det berører" - dvs. parallelt - EU's forordning om dual-use (EU) 2021/821. Eksportørerne skal sikre, at de overholder begge forordninger.
Eksport af dual-use produkter kan derfor kræve en tilladelse i henhold til forordningen om dual-use produkter og, hvis der gælder en undtagelse i henhold til sanktionsforordningen, også i henhold til denne forordning. I tvivlstilfælde bør eksportørerne kontakte den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor eksportøren er bosiddende eller etableret.
Hvis eksporten af et dual-use produkt eller et produkt med "avanceret teknologi" i bilag VII er omfattet af en undtagelse, kræves der ingen forudgående tilladelse i henhold til sanktionsforordningen. For produkter som er dual-use kan der dog stadig være behov for en tilladelse i henhold til forordningen om produkter med dual-use.
For tilladelser til varer og teknologi, der er opført i bilag VII til sanktionsforordningen, finder de regler og procedurer, der er fastsat i EU's forordning om dual-use, tilsvarende anvendelse. Dette betyder f.eks. at når eksport af et produkt, der ikke er opført i bilag I til forordningen om produkter af dual-use, er der underlagt et krav om tilladelse i henhold til forordningen om produkter af dual-use, f.eks. i henhold til artikel 4 (såkaldte "catch-all"-klausuler), forbliver sådanne krav om tilladelse gældende, uanset at det samme produkt kan være opført i bilag VII til sanktionsforordningen.
16. marts 2022
Eksport af produkter af dual-use til militær slutanvendelse og slutbrugere er forbudte i henhold til sanktionsforordningen. Eksport af produkter, der ikke er opført i bilag I til EU's forordning om dual-use produkter eller i henhold til sanktionsforordningen, kan stadig være underlagt kontrol i henhold til "catch-all-klausulen" i forordningen om dual-use produkter, dvs. for at sikre, at de ikke er bestemt til militære slutanvendelser eller slutbrugere (herunder når eksporten vedrører personer eller enheder, der er opført i bilag IV til sanktionsforordningen).
16. marts 2022
Definitionen af "teknisk bistand" og "mæglervirksomhed" findes i artikel 1, litra c) og d), i sanktionsforordningen. Ydelse af sådan bistand eller sådanne tjenester er omfattet af forbuddene i artikel 2, stk. 2 og 2a, stk. 2, og kan være omfattet af undtagelser og undtagelser i henhold til artikel 2, stk. 3 og 2a, stk. 3, og artikel 2, stk. 4 og 2a, stk. 4, og artikel 2, stk. 5 og 2a, stk. 5.
16. marts 2022
Anmeldelsen til den kompetente nationale myndighed og anmodningen om tilladelse skal indgives elektronisk. Bilag IX til sanktionsforordningen indeholder formularer med de obligatoriske elementer til disse anmeldelser eller ansøgninger, og eksportørerne bør så vidt muligt anvende disse formularer. Hvis det ikke er muligt at anvende formularen, skal eksportørerne dog som minimum levere alle de elementer, der er beskrevet i formularen, og i den rækkefølge, der er angivet i formularerne.
Hvis varen er omfattet af EU's forordning om dual-use, skal eksportørerne også indsende formularen/formularerne i henhold til denne forordning til den kompetente nationale myndighed.
Anmeldelses/ansøgnings-/godkendelsesformularen i bilag IX til sanktionsforordningen henviser kun til bestemmelserne i artikel 2, 2a og 2b. Den berører ikke anvendelsen af formularer vedrørende andre bestemmelser i sanktionsforordningen.
16. marts 2022
Ikke-kontrollerede produkter, der indeholder en eller flere af de komponenter, der er opført i bilag VII, er ikke omfattet af de eksportrestriktioner, der gælder for eksport af disse komponenter, forudsat at transaktionen ikke har til formål at omgå reglerne om kontrol med eksport af dual-use produkter eller restriktionerne for produkter med "avanceret teknologi" i henhold til sanktionsforordningen.
For produkter, der er opført i bilag I til EU's forordning om dual-use produkter, gælder dog fortsat noten om "hovedelementet". Det betyder, at ikke-kontrollerede produkter, der indeholder en eller flere komponenter, som er opført i dette bilag, fortsat er omfattet af eksportkontrolreglerne i henhold til EU's forordning om dual-use, herunder reglen om "hovedelementer".
16. marts 2022
Artikel 2, stk. 3, og artikel 2a, stk. 3, i sanktionsforordningen indeholder syv begrænsede undtagelser fra eksportrestriktionerne, forudsat at visse betingelser og krav er opfyldt, dvs. at anvendelsen af undtagelsen anmeldes til toldmyndighederne, og at der foretages en anmeldelse første gang, den anvendes. Disse fritagelser gælder for:
-
humanitære formål, sundhedsmæssige nødsituationer, hasteforebyggelse eller afbødning af en hændelse, der kan have en alvorlig og betydelig indvirkning på menneskers sundhed og sikkerhed eller på miljøet, eller som reaktion på naturkatastrofer;
-
til medicinske eller farmaceutiske formål;
-
midlertidig udførsel af varer til brug for nyhedsmedier;
-
softwareopdateringer;
-
anvendelse som forbrugerkommunikationsudstyr;
-
at sikre cybersikkerhed og informationssikkerhed for fysiske og juridiske personer, enheder og organer i Rusland med undtagelse af dets regering og virksomheder, der direkte eller indirekte kontrolleres af denne regering, eller
-
til personlig brug for fysiske personer, der rejser til Rusland, eller for deres nærmeste familiemedlemmer, der rejser med dem, og begrænset til personlige effekter, husholdningsartikler, køretøjer eller handelsredskaber, der ejes af disse personer og ikke er bestemt til salg.
16. marts 2022
Artikel 2, stk. 4, og artikel 2a, stk. 4, i sanktionsforordningen indeholder otte undtagelser, hvor der skal anmodes om tilladelse fra den kompetente nationale myndighed. Indtil tilladelsen er givet, er det forbudt at eksportere varen, indtil tilladelsen er givet. Undtagelserne dækker situationer, hvor produktet er bestemt til:
-
samarbejde mellem Unionen, medlemsstaternes regeringer og Ruslands regering på rent civile områder;
-
mellemstatsligt samarbejde om rumprogrammer;
-
drift, vedligeholdelse, genoptagning af brændsel og sikkerhed i forbindelse med civil nuklear kapacitet samt civilt nukleart samarbejde, navnlig inden for forskning og udvikling;
-
sikkerhed til søs;
-
civile telekommunikationsnet, herunder levering af internettjenester;
-
eksklusiv brug af enheder, der ejes eller udelukkende eller i fællesskab kontrolleres af en juridisk person, en enhed eller et organ, der er registreret eller oprettet i henhold til lovgivningen i en medlemsstat eller et partnerland;
-
EU's, medlemsstaternes og partnerlandenes diplomatiske repræsentationer, herunder delegationer, ambassader og missioner.
For kontrakter, der er indgået før den 26. februar 2022, skal du kontrollere spørgsmål 25-27.
For situationer med personer eller enheder, der er opført i bilag IV, bedes De kontrollere spørgsmål 17.
16. marts 2022
Det er op til den nationale kompetente myndighed at fastlægge den nødvendige dokumentation, der kan være nyttig for at vurdere og kontrollere, at betingelserne for fritagelser eller undtagelser er opfyldt. Denne dokumentation kan omfatte kontrakter, mellemstatslige aftaler, erklæringer fra eksportøren (egenerklæringer).
16. marts 2022
Sanktionsforordningen forbyder salg, levering, overførsel eller eksport af varer eller teknologi til militære slutbrugere i Rusland til de militære slutbrugere og brugere, der er opført i bilag IV til sanktionsforordningen, eller ydelse af teknisk og finansiel bistand i tilknytning hertil. Dette omfatter både dual-use produkter (opført i bilag I til EU's forordning om dual-use) og produkter med "avanceret teknologi" (opført i bilag VII til sanktionsforordningen).
I forbindelse med potentiel eksport til ikke-militære brugere, der ikke er opført i bilag IV til sanktionsforordningen, eller til ikke-militære slutanvendelser af disse varer og denne teknologi gælder følgende:
- For Dual-use produkter, der er opført i bilag I til EU's forordning om dual-use, eller som er omfattet af krav om tilladelse på grund af anvendelsen af en catch-all-klausul:
- hvis det påtænkte endelige anvendelsesformål er omfattet af undtagelserne i artikel 2, stk. 3 (se spørgsmål 12), er det ikke nødvendigt at søge om tilladelse i henhold til sanktionsforordningen, men eksportøren skal opfylde kravene i henhold til EU's forordning om dual-use. Desuden skal eksportøren i henhold til sanktionsforordningen i toldangivelsen erklære, at produkterne eksporteres i henhold til den relevante undtagelse, og underrette den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor eksportøren har bopæl eller er etableret, når de eksporterer for første gang under anvendelse af den relevante undtagelse inden for 30 dage fra den dato, hvor den første eksport fandt sted. De nationale kompetente myndigheder vil overvåge anvendelsen af fritagelser med henblik på at forebygge enhver risiko for omgåelse af foranstaltningerne.
- hvis det påtænkte endelige anvendelsesformål falder ind under en af de otte aktiviteter, der er anført i artikel 2, stk. 4 (se spørgsmål 13), skal eksportøren ansøge om en tilladelse, og den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor eksportøren har bopæl eller er etableret, foretager en vurdering i hvert enkelt tilfælde. Eksportøren skal desuden opfylde kravene i henhold til EU's forordning om dual-use.
- ifhvis eksporten er omfattet af kontrakter, der er indgået før den 26. februar 2022, bedes du kontrollere spørgsmål 25-27.
- For produkter med "avanceret teknologi" som opført i bilag VII til sanktionsforordningen:
- hvis den påtænkte endelige anvendelse er omfattet af de syv undtagelser, der er anført i artikel 2a, stk. 3 (se spørgsmål 12), er det ikke nødvendigt at søge om tilladelse i henhold til sanktionsforordningen. I henhold til sanktionsforordningen skal eksportøren i toldangivelsen erklære, at produkterne eksporteres i henhold til den relevante undtagelse, og underrette den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor eksportøren er bosiddende eller etableret, når de eksporterer for første gang under anvendelse af den relevante undtagelse inden for 30 dage fra den dato, hvor den første eksport fandt sted. De kompetente nationale myndigheder vil overvåge anvendelsen af undtagelser med henblik på at forebygge enhver risiko for omgåelse af foranstaltningerne
- hvis det påtænkte endelige anvendelsesformål falder ind under de aktiviteter, der er anført i artikel 2a, stk. 4 (se spørgsmål 13), skal eksportøren ansøge om en tilladelse, og den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor eksportøren har bopæl eller er etableret, foretager en vurdering i hvert enkelt tilfælde.
- hvis eksporten er omfattet af kontrakter, der er indgået før den 26. februar 2022, bedes De kontrollere spørgsmål 25-27.
Hvad angår luftfarts- og rumfartsindustrien, henvises der desuden til spørgsmål 4, som bekræfter, at ovennævnte undtagelser og fritagelser ikke gælder for disse sektorer.
16. marts 2022
Tilladelser i henhold til artikel 2, 2a og 2b behandles af de nationale kompetente myndigheder, der er opført i bilag I til sanktionsforordningen, og følger de regler og procedurer, der er fastsat i EU's forordning om dobbelt anvendelse, som finder tilsvarende anvendelse.
16. marts 2022
Der gælder strengere betingelser for eksport til visse slutbrugere med tilknytning til Ruslands forsvarsindustri og industrielle base. Med hensyn til disse personer og enheder, der er opført i bilag IV til sanktionsforordningen, gælder der ingen undtagelser, og kun nogle meget begrænsede muligheder for at få tilladelse fra de kompetente nationale myndigheder i hvert enkelt tilfælde gælder for så vidt angår hasteforebyggelse eller afbødning af en hændelse, der kan have en alvorlig og betydelig indvirkning på menneskers sundhed og sikkerhed eller på miljøet. For så vidt angår disse personer og enheder kan kontrakter, der er indgået før den 26. februar 2022, gennemføres med forbehold af en tilladelse fra den kompetente nationale myndighed, men handelen skal standses, indtil en sådan tilladelse er givet. Der skal anmodes om sådanne tilladelser inden den 1. maj 2022.
Eksportrestriktioner til disse enheder gælder ikke, hvis de pågældende produkter ikke er opført i bilag VII til sanktionsforordningen ("avancerede teknologiprodukter") eller opført i bilag I til EU's forordning om dual-use produkter eller er omfattet af catch-all-klausuler i henhold til EU's forordning om dual-use produkter. Dette berører ikke eventuelle andre eksportrestriktioner, der måtte være gældende i henhold til andre regler eller forordninger.
EU-eksportører skal også sikre, at de omfattede produkter ikke når frem til de anførte enheder indirekte (via disse enheders ikke-listede datterselskaber eller andre enheder, som de kontrollerer, eller via en mellemmand). Salg, levering, overførsel eller eksport af omfattede produkter til en tredjepartsmellemled er også forbudt, hvis produkterne ville nå frem til den enhed, der er opført på listen. I alle situationer bør EU-eksportører foretage passende due diligence-undersøgelser af deres forretningspartnere og varernes endelige bestemmelsessted.
EU-eksportører må desuden ikke bevidst og forsætligt deltage i aktiviteter, hvis formål eller virkning er at omgå disse eksportrestriktioner.
16. marts 2022
Hvis du ikke falder ind under disse situationer, er det som hovedregel ikke nødvendigt at ansøge om tilladelse. For de betingelser, der gælder for opfyldelse af eksisterende kontrakter, henvises til spørgsmål 25-27.
16. marts 2022
De produkter, der er opført på listen over produkter i bilag VII, er udvalgt på grundlag af, at de direkte eller indirekte kan bidrage til at styrke Ruslands militære og teknologiske kapacitet. De blev også udvalgt i samarbejde med vores partnerlande.
16. marts 2022
De personer og enheder på den udvidede liste er visse slutbrugere med tilknytning til Ruslands forsvarsindustri og industrielle base. De blev også udvalgt i samarbejde med vores partnerlande.
16. marts 2022
Praktisk anvendelse af eksportrestriktionerne for virksomheder for produkter som er dual-use og "avanceret teknologi"
Produkterne i bilag VII er opført på grundlag af deres beskrivelse og deres tekniske parametre. Når du eksporterer til Rusland, og dine produkter er underlagt kontrol, kan du blive bedt om at fremlægge ethvert dokument, der er nødvendigt for at identificere dit produkt, og som er nyttigt for dets identifikation og klassificering, herunder f.eks. et teknisk datablad, hvor produktets egenskaber og tekniske parametre er anført.
16. marts 2022
Bilag VII til sanktionsforordningen, der indeholder en liste over produkter inden for "avanceret teknologi", indeholder ikke varekoder (toldkoder).
Bilaget til denne FAQ indeholder en sammenligningstabel med henvisninger, der udelukkende til orientering indeholder en sammenligningstabel med henvisninger, der viser sammenhængen mellem varerne i bilag VII til sanktionsforordningen og de tilsvarende varekoder som defineret i henhold til reglerne i den fælles toldtarif og den kombinerede nomenklatur (KN). Dette er en høflighed for de økonomiske operatører for at hjælpe dem med at identificere og klassificere de varer i bilag VII, der er omfattet af foranstaltningerne i artikel 2a, stk. 1, og artikel 2b, stk. 1, i sanktionsforordningen. De tilsvarende 8-cifrede KN-koder er en ikke-bindende vejledning for de økonomiske operatører til at opdage og identificere de varer, som de anmelder. Den er ikke bindende og gives uden at alle den økonomiske operatørs forpligtelser med hensyn til eksportkontrol og sanktioner, der skal kontrolleres på tidspunktet for indgivelsen af toldangivelsen, ikke berøres.
Det skal bemærkes, at selv om varekoderne støtter de økonomiske aktører i deres bestræbelser på at overholde reglerne, er det nødvendigt med en yderligere teknisk vurdering for at kunne drage konklusioner om, hvorvidt en vare er omfattet af eksportrestriktionerne. Denne yderligere tekniske vurdering er ofte nødvendig, da der i de fleste tilfælde ikke er en perfekt overensstemmelse mellem beskrivelsen af varerne i bilag VII og beskrivelsen af de tilsvarende varekoder.
Varekoderne er taget fra den kombinerede nomenklatur. Denne er defineret i artikel 1, stk. 2, i Rådets forordning (EØF) nr. 2658/874 og i bilag I hertil, som er gældende på tidspunktet for offentliggørelsen af sanktionsforordningen.
_________________
4 Rådets forordning (EØF) nr. 2658/87 af 23. juli 1987 om told- og statistiknomenklaturen og den fælles toldtarif
16. marts 2022
Udtrykket "traktor" (punkt X.A.VII.001.b i bilag VII) vedrører terrængående hjultraktorer, herunder landbrugstraktorer, så længe de opfylder de tekniske parametre, der kræves i denne kontrol.
Tunge lastvogne, dvs. vejlastbiler til sættevogne, er omfattet af punkt X.A.VII.001.c i samme bilag.
16. marts 2022
For at lette anmeldelsen af og tilladelsen til salg, levering, overførsel eller eksport af produkter, der er omfattet af anvendelsesområdet for artikel 2, 2a og 2b i sanktionsforordningen, indeholder bilag IX til forordningen en skabelon med de obligatoriske oplysninger, som eksportøren skal give den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor eksportøren har bopæl eller er etableret, til den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor eksportøren har bopæl eller er etableret.
Hvis varen også er omfattet af anvendelsesområdet for EU's forordning om dual-use, skal eksportøren også opfylde kravene i henhold til denne forordning ved hjælp af den skabelon, der er stillet til rådighed i denne forordning.
Listen over medlemsstaternes kompetente myndigheder for sanktionsforordningen findes i bilag I til sanktionsforordningen.
Listen over medlemsstaternes kompetente myndigheder i henhold til EU's forordning om dual-use offentliggøres i Den Europæiske Unions’ officielle journal5 . En kopi af denne liste findes på Kommissionens særlige websted.
___________________
5 Informationsnote - Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 om en EU-ordning for kontrol med udførsel, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel af produkter med dual-use (EUT L 206 af 11.6.2021, s. 1): Oplysninger om de foranstaltninger, som medlemsstaterne har vedtaget i overensstemmelse med artikel 4, 6 og 7, 9, 11, 12, 22 og 23
16. marts 2022
For at gøre det muligt at opfylde kontrakter, der er indgået inden den 26. februar 2022, kan medlemsstaterne tillade eksport af dual-use produkter og produkter med avanceret teknologi til ikke-militær anvendelse og ikke-militære brugere, forudsat at eksportøren anmoder om en sådan tilladelse inden den 1. maj 2022. Disse tilladelser vurderes af den nationale kompetente myndighed fra sag til sag i henhold til de gældende regler. Indtil tilladelsen er modtaget, er eksport af sådanne produkter, der er omfattet af de nye sanktioner, forbudt. Efter den 1. maj 2022 er det ikke tilladt at søge om tilladelse til opfyldelse af eksisterende kontrakter og aftaler.
De nationale kompetente myndigheder må ikke udstede en tilladelse, hvis der er rimelig grund til at antage, at slutbrugeren kan være en militær slutbruger eller en person eller enhed, der er opført i bilag IV, at varerne kan have en militær slutanvendelse, eller at eksporten er bestemt til luft- eller rumfartsindustrien.
Hvis kontrakten er blevet indgået inden den 26. februar direkte med en person eller enhed, der er opført i bilag IV, kan de nationale kompetente myndigheder give tilladelse til, at den videreføres, forudsat at eksportøren anmoder om en sådan tilladelse inden den 1. maj 2022.
Der er ingen henvisning i sanktionsforordningen til gyldighedsperioden for en sådan tilladelse.
Hvis kontrakten indeholder bestemmelser om eksport af kontrollerede dual-use produkter, skal eksportøren have den nødvendige tilladelse i henhold til EU's forordning om dual-use inden den faktiske eksport.
16. marts 2022
For at lette godkendelsen af eksisterende kontrakter indeholder bilag IX til sanktionsforordningen en skabelon med de obligatoriske oplysninger, som eksportøren skal give den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor eksportøren har bopæl eller er etableret, til den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor eksportøren har bopæl eller er etableret. Hvis varen er omfattet af anvendelsesområdet for EU's forordning om dual-use, skal eksportøren også opfylde kravene i henhold til denne forordning.
Listen over medlemsstaternes kompetente myndigheder findes i bilag I til sanktionsforordningen.
Listen over medlemsstaternes kompetente myndigheder i henhold til EU's forordning om dual-use offentliggøres i Den Europæiske Unions 6 . En kopi af denne liste findes på Kommissionens webside om eksportkontrol af produkter med dobbelt anvendelse.
__________________
6 Informationsnote - Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 om en EU-ordning for kontrol med udførsel, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel af dual-use produkter (EUT L 206 af 11.6.2021, s. 1): Oplysninger om de foranstaltninger, som medlemsstaterne har vedtaget i overensstemmelse med artikel 4, 6 og 7, 9, 11, 12, 22 og 23
16. marts 2022
Nej. Undtagelserne i artikel 2, stk. 5, og artikel 2a, stk. 5, er beregnet til ikke-militære anvendelser og til ikke-militære brugere. I artikel 2, stk. 7, og artikel 2a, stk. 7, fastsættes det, at når de nationale kompetente myndigheder træffer afgørelse om anmodninger om tilladelser, kan de ikke give en tilladelse, hvis de har rimelig grund til at tro, at slutbrugeren kan være en militær slutbruger, eller at varerne kan have et militært slutformål.
I henhold til artikel 2b, stk. 1, litra b), kan der gives tilladelse til at opretholde en kontrakts status som gammel aftale i tilfælde, hvor slutbrugeren er en enhed eller fysisk person, der er opført i bilag IV.
16. marts 2022
Udførelsen af kontrakter, hvor produkterne er leveret, og hvor sælgeren skal udføre visse aktiviteter (f.eks. tekniske samtaler med kunden, formel godkendelse af produktet/produkterne, afprøvning, afslutning af kontrakten og betaling af milepæle), kræver en tilladelse til at gennemføre de dele af kontrakten, der vedrører eftersalgsservice.
16. marts 2022
Artikel 2, stk. 5, artikel 2a, stk. 5, og artikel 2b, stk. 1, litra b), definerer ikke begrebet "aftaler". Da formålet med disse bestemmelser er at give eksportørerne mulighed for at opfylde deres kontraktlige forpligtelser i henhold til den relevante nationale lovgivning, er det op til de kompetente nationale myndigheder at vurdere, om der er indgået en kontrakt i henhold til deres nationale lovgivning.
I forbindelse med EU-sanktioner anses en kontrakt generelt for indgået, når den indeholder alle de nødvendige elementer til gennemførelse af en transaktion (f.eks. produkt, pris, mængder, leveringsdatoer, gennemførelsesbetingelser osv.) Hvis et af disse væsentlige elementer mangler og derfor ville kræve undertegnelse af en efterfølgende aftale, bør den oprindelige aftale ikke betragtes som en kontrakt.
16. marts 2022
Sanktionsforordningen forbyder "direkte eller indirekte salg, levering, overførsel eller eksport af [omfattede produkter], uanset om de har oprindelse i Unionen eller ej, til fysiske eller juridiske personer, enheder eller organer i Rusland eller til brug i Rusland". Den forbyder også "bevidst og forsætligt at deltage i aktiviteter, hvis formål eller virkning er at omgå forbud" i forordningen.
EU-eksportøren vil derfor skulle indhente tilladelse fra de kompetente nationale myndigheder i henhold til artikel 2, stk. 5, artikel 2a, stk. 5, og artikel 2b, stk. 1, litra b), for at få lov til at opfylde en kontrakt, der kræver eksport af en omfattet vare til Rusland eller til brug i Rusland.
Hvis den russiske enheds datterselskab er baseret i EU, er dette datterselskab selv forpligtet til at overholde sanktionsforordningen.
EU-eksportører skal også sikre, at de omfattede produkter ikke når frem til de anførte enheder indirekte (via disse enheders ikke-listede datterselskaber eller andre enheder, som de kontrollerer, eller via en mellemmand). Salg, levering, overførsel eller eksport af omfattede produkter til en tredjepartsmellemled er også forbudt, hvis produkterne ville nå frem til den enhed, der er opført på listen. I alle situationer bør EU-eksportører foretage passende due diligence-undersøgelser af deres forretningspartnere og varernes endelige bestemmelsessted.
EU-eksportører må desuden ikke bevidst og forsætligt deltage i aktiviteter, der har til formål eller til følge at omgå disse restriktioner.
16. marts 2022
Sanktionsforordningens anvendelsesområde er fastsat i artikel 13; EU-sanktioner gælder ikke ekstraterritorialt. Sanktionsforordningen finder bl.a. anvendelse på enhver person inden for eller uden for Unionens område, som er statsborger i en medlemsstat, og på enhver juridisk person, enhed eller organ inden for eller uden for Unionens område, som er registreret eller oprettet i henhold til en medlemsstats lovgivning.
Datterselskaber af EU-virksomheder er registreret i henhold til værtslandets lovgivning og er således bundet af værtslandets lovgivning. Ikke desto mindre er EU-borgere, der arbejder for datterselskabet, personligt bundet af EU-sanktioner og kan holdes personligt ansvarlige for deltagelse i transaktioner, der er i strid med EU-sanktioner. Selv om datterselskabet selv har indgået transaktionen, kan EU-borgere, der faciliterer transaktionen, f.eks. stadig være omfattet af antiomgåelsesklausulen, hvis de "deltager i aktiviteter", hvis formål eller virkning var at omgå hovedforbuddet. Desuden vil beslutninger truffet af det udenlandske datterselskab, som skal godkendes/godkendes af modervirksomheden i EU, være relevante, da sidstnævnte er bundet af sine egne handlinger.
16. marts 2022
Hvis din EU-baserede virksomhed alene eller i fællesskab kontrollerer et joint venture-selskab, der er etableret i og i henhold til russisk lovgivning, og hvis varen er bestemt til joint venture-selskabets eksklusive brug, er det muligt at søge om tilladelse til eksport af varen. Hvad angår de undtagelser, der gælder for eksport til opfyldelse af kontrakter, der er indgået før den 26. februar 2022, henvises til spørgsmål 25-27.
16. marts 2022
Udtrykket "andre tjenesteydelser" er omfattende. Det dækker alle tjenesteydelser, der "vedrører de varer og den teknologi, der er omhandlet i stk. 1, og levering, fremstilling, vedligeholdelse og brug af disse varer og denne teknologi, direkte eller indirekte til fysiske eller juridiske personer, enheder eller organer i Rusland eller til brug i Rusland".
16. marts 2022
Medlemsstaternes kompetente myndigheder i henhold til EU's forordning om dual-use produkter udsteder eksporttilladelser til dual-use produkter på grundlag af en specifik vurdering fra sag til sag. Hvis de nationale kompetente myndigheder har grund til at tage deres tidligere vurdering op til fornyet overvejelse, giver artikel 16, stk. 1, i EU's forordning om dual-use produkter dem mulighed for at annullere, suspendere, ændre eller tilbagekalde en allerede udstedt udførselstilladelse.
Dette kan bl.a. skyldes en ændret vurdering af de risici, der er forbundet med en bestemt slutanvendelse, slutbruger eller destination, eller yderligere restriktioner for handel med varer, som kan være blevet vedtaget, efter at eksporttilladelsen er blevet udstedt. Der kan imidlertid også være andre grunde til, at en national kompetent myndighed annullerer, suspenderer, ændrer eller tilbagekalder eksporttilladelser.
Sanktionsforordningen giver de nationale kompetente myndigheder mulighed for at annullere, suspendere, ændre eller tilbagekalde en tilladelse, som de har givet, hvis de skønner, at en sådan annullering, suspension, ændring eller tilbagekaldelse er nødvendig for en effektiv gennemførelse af sanktionsforordningen.
16. marts 2022
Sanktionsforordningen berører ikke importen fra Rusland.
EU-importørerne bør dog foretage en passende due diligence og sikre, at denne import og de dermed forbundne betalinger ikke er i strid med andre restriktive EU-foranstaltninger.
Rådets forordning (EU) nr. 269/20147 indfører bl.a. en indefrysning af aktiver over for visse målpersoner og forbyder direkte eller indirekte at stille midler eller økonomiske ressourcer til rådighed for dem. Dette omfatter betaling for varer og tjenesteydelser.
Desuden forbyder Rådets forordning (EU) nr. 692/20148 import fra Krim og Sevastopol, og Rådets forordning (EU) 2022/2639 forbyder import fra de ikke-regeringskontrollerede områder i Donetsk- og Luhansk-oblasterne i Ukraine. Der bør tages behørigt hensyn til risikoen for omdirigering gennem Rusland.
Der findes flere oplysninger om de restriktive foranstaltninger, som EU har vedtaget som reaktion på krisen i Ukraine, på EU's sanktionskort .
____________________
7 Rådets forordning (EU) nr. 269/2014 af 17. marts 2014 om restriktive foranstaltninger over for handlinger, der undergraver eller truer Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed, EUT L 78 af 17.3.2014, s. 6-15.
8 Rådets forordning (EU) nr. 692/2014 af 23. juni 2014 om restriktive foranstaltninger som reaktion på den ulovlige annektering af Krim og Sevastopol, EUT L 183 af 24.6.2014, s. 9.
9 Rådets forordning (EU) 2022/263 af 23. februar 2022 om restriktive foranstaltninger som reaktion på anerkendelsen af de ikke-regeringskontrollerede områder i Ukraines Donetsk- og Lugansk-oblasts og indførelsen af russiske væbnede styrker i disse områder, EFT L 42I af 23.2.2022, s. 77-94.
16. marts 2022
Eksport af dual-use produkter til Rusland er forbudt, selv til civile formål, fra den 26. februar 2022. Nogle af de undtagelser og fritagelser, der er anført i sanktionsforordningen, samt anvendelsen af "grandfathering-klausulen" tillader stadig eksport af dual-use produkter i meget specifikke tilfælde og på meget strenge betingelser, herunder behovet for yderligere eksporttilladelser.
Når det er sagt, forpligter sanktionsforordningen ikke de nationale kompetente myndigheder til at suspendere eller tilbagekalde tilladelser, der er udstedt i henhold til forordningen om dual-use. Den kræver snarere, at den samme eksport er i overensstemmelse med de nye forbud mod eksport af dual-use produkter som fastsat i sanktionsforordningen og kun kan fortsætte i henhold til en undtagelse eller en dispensation.
16. marts 2022
Nej. Sanktionsforordningen finder anvendelse fra den 26. februar 2022. Den giver ikke specifik fleksibilitet for varer, der var undervejs i EU på denne dato.
16. marts 2022
Varer, der befinder sig i EU og har Rusland som endeligt bestemmelsessted, og som er opført på sanktionslisten, er omfattet af anvendelsesområdet for artikel 2, 2a og 2b i sanktionsforordningen. Forbuddet mod at sælge, levere, overføre eller eksportere disse varer, direkte eller indirekte, omfatter forbuddet mod transit via EU's område. Transit af forbudte varer mellem tredjelande gennem et EU-land er således forbudt.
Ekstern transit, omladning, videresendelse, genudførsel fra en frizone, midlertidig oplagring og direkte genudførsel fra et midlertidigt oplag, der føres ind i toldområdet i den pågældende medlemsstat EU på samme skib eller fly, som vil bringe dem ud af dette område uden losning, og enhver anden bevægelse af varer, der indføres i EU og er bestemt til Rusland, vil blive underkastet en risikovurdering af toldmyndighederne, som kan afgøre, om sendingen er omfattet af sanktionerne og derfor kræver kontrol. Disse varer vil være under toldtilsyn, indtil de forlader EU's toldområde (jf. artikel 267, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om fastlæggelse af EU-toldkodeksen).
16. marts 2022
Kontrollen i sanktionsforordningen gælder også for "salg, levering eller overførsel" af dual-use produkter og "avanceret teknologi" ud over eksport, herunder derfor også for salg, levering eller overførsel af produkter, der allerede befinder sig i Rusland, f.eks. hvis produkterne opbevares på lager hos en EU-virksomhed i Rusland (f.eks. en filial af EU-virksomheden i Rusland).
16. marts 2022
Sanktionsforordningen berører ikke eksport af kontrollerede varer, der skal leveres i tredjelande, selv om de passerer gennem Rusland. Et element, der skal tages i betragtning, er den store risiko for omdirigering af sådanne varer eller enhver anden mulig risiko for omgåelse af sanktionsforordningen.
16. marts 2022
Eksportrestriktionerne i henhold til sanktionsforordningen finder ikke anvendelse på transaktioner udelukkende inden for EU mellem virksomheder, der er etableret i EU. For nærmere oplysninger om kontrakter med enheder med hjemsted i EU, der er knyttet til personer eller enheder på listen, se også spørgsmål 31.
Separat fra sanktionsforordningen er visse russiske personer og enheder omfattet af individuelle finansielle restriktioner, f.eks. i Rådets forordning (EU) nr. 269/2014. Disse restriktioner omfatter en indefrysning af aktiver og et forbud mod at stille midler eller økonomiske ressourcer direkte eller indirekte til rådighed for de personer og enheder, der er opført på listen. At stille pengemidler eller økonomiske ressourcer til rådighed for ikke-listede enheder, der ejes eller kontrolleres af en person eller enhed på listen (herunder betalinger til gengæld for varer), vil i princippet blive betragtet som at stille dem indirekte til rådighed for sidstnævnte, medmindre det på et casuelt grundlag ved hjælp af en risikobaseret tilgang og under hensyntagen til alle relevante omstændigheder med rimelighed kan fastslås, at midlerne ikke vil nå frem til den person eller enhed på listen. Det er også forbudt at stille midler eller økonomiske ressourcer til rådighed for en tredjepartsmidler, hvis disse aktiver vil være til fordel for den på listen opførte person eller enhed. I alle situationer bør EU-eksportører foretage en passende due diligence af deres forretningspartnere og den endelige destination for pengemidler eller økonomiske ressourcer.
EU-eksportører må desuden ikke bevidst og forsætligt deltage i aktiviteter, der har til formål eller til følge at omgå disse restriktioner.
16. marts 2022
Udlevering af kontrolleret teknologi (herunder viden eller immaterielle elementer) til udenlandske personer er en form for immateriel teknologioverførsel, også kendt som "transaktioner, der anses for at være eksport".
Artikel 2 og 2a i sanktionsforordningen forbyder salg, levering, overførsel eller direkte eller indirekte eksport af varer og teknologi, der er omfattet af foranstaltningerne, til fysiske eller juridiske personer, enheder eller organer i Rusland eller til brug i Rusland. Kravene til kontrol med teknisk bistand udvider også kontrollen til at omfatte udenlandske statsborgere i EU. Virksomhederne bør derfor begrænse russiske medarbejderes adgang til sådan viden eller teknologi, hvis denne viden og teknologi vil blive anvendt i Rusland.
16. marts 2022
EU-operatører bør have indført passende procedurer for behørig omhu for at sikre, at deres eksport af omfattede produkter ikke omdirigeres til Rusland. Dette kan f.eks. omfatte kontraktmæssige klausuler med deres forretningspartner i et tredjeland, der giver anledning til ansvar, hvis denne genudfører produkterne til Rusland, samt efterfølgende kontrol.
Det er op til medlemsstaterne at gennemføre og håndhæve sanktionerne. Kommissionen overvåger medlemsstaternes gennemførelse og håndhævelse af sanktionerne. Hvis en omfattet vare, der eksporteres fra EU til et tredjeland, genudføres til Rusland, kan de nationale kompetente myndigheder betragte EU-eksportørens manglende overholdelse af den fornødne omhu som en overtrædelse af sanktionsforordningen. Hvis EU-eksportøren bevidst og forsætligt undlader at foretage en sådan behørig omhu, kan dette betragtes som deltagelse i en omgåelsesordning.
16. marts 2022
Sanktionsforordningens territoriale anvendelsesområde er begrænset til EU. Eksistensen af en toldunion mellem Tyrkiet og EU indebærer ikke en automatisk udvidelse af sanktionernes territoriale anvendelsesområde - dette er ikke fastsat i toldunionsaftalen mellem EU og Tyrkiet. Sidstnævnte fastsætter, at Tyrkiet har en forpligtelse til at tilpasse foranstaltningerne til toldunionens fælles handelspolitik. Da sanktionerne derimod har et retsgrundlag i forbindelse med EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, falder de ikke ind under Tyrkiets forpligtelse til at tilpasse sine foranstaltninger til den fælles handelspolitik i toldunionen. I den henseende behandles Tyrkiet som ethvert andet tredjeland, der ikke anvender de samme sanktioner som EU.
16. marts 2022
I henhold til protokollen Irland/Nordirland og navnlig afsnit 47 i bilag 2 til denne protokol finder sanktioner baseret på artikel 215 i TEUF automatisk også anvendelse på Nordirland, for så vidt som de vedrører varehandel. Det betyder, at restriktionerne i henhold til sanktionsforordningen vedrørende handel med varer også gælder for handel mellem Nordirland og Rusland.
Desuden finder de generelle regler om anvendelsesområdet for sanktionsforordningen i henhold til artikel 13 anvendelse.
16. marts 2022
Sanktionsforordningen indeholder ikke bestemmelser om kompensation til virksomheder, der eksporterer omfattede produkter til Rusland.
16. marts 2022
Samarbejde med partnerlande
Omfanget af eksportrestriktionerne er nøje koordineret med de lande, der forventes at anvende handelsforanstaltninger, der i alt væsentligt svarer til hinanden. Dette gælder især for USA, hvor vores samarbejde bygger på vores engagement inden for rammerne af EU's og USA's handels- og teknologiråd. Vores samarbejde vil blive intensiveret efter vedtagelsen af foranstaltningerne for at sikre en passende koordinering og lige vilkår for virksomheder i EU og USA.
Sanktionsforordningen indeholder en liste over partnerlande, som kan ændres for at tilføje andre lande, der har handelsforanstaltninger, der i alt væsentligt svarer til hinanden.
16. marts 2022
I forbindelse med disse foranstaltninger er "partnerlande" lande, der anvender et sæt eksportrestriktioner, der i det væsentlige svarer til dem, der er fastsat i sanktionsforordningen. Listen over partnerlande er vedlagt som bilag til forordningen og omfatter pr. 26. februar 2022 USA. Kommissionen vil fortsat gennemgå de foranstaltninger, der er vedtaget af tredjelande, og opretholde tætte kontakter med dem med henblik på at sikre effektive sanktioner.
Begrebet "partnerland" har flere dimensioner i forbindelse med artikel 2 og 2a i sanktionsforordningen:
For det første er enheder, der ejes eller kontrolleres af en virksomhed i et partnerland, berettiget til den samme undtagelse som enheder, der ejes eller kontrolleres af en virksomhed i en medlemsstat. Som følge heraf kan medlemsstaterne tillade salg, levering, overførsel eller eksport af omfattede varer og teknologi eller ydelse af dertil knyttet teknisk eller finansiel bistand til disse virksomheder, forudsat at de ikke er bestemt til militær brug eller til en militær slutbruger.
For det andet kan medlemsstaterne tillade salg, levering, overførsel eller eksport af omfattede varer og teknologi eller ydelse af dertil knyttet teknisk eller finansiel bistand til diplomatiske repræsentationer af partnerlande i Rusland.
For det tredje vil EU udveksle oplysninger med partnerlandene, hvor det er relevant, og på grundlag af gensidighed, med henblik på at støtte effektiviteten af eksportrestriktioner i henhold til sanktionsforordningen og den konsekvente anvendelse af de eksportrestriktioner, som partnerlandene anvender.
16. marts 2022
USA har fraveget sin såkaldte Foreign Direct Product Rule (afsnit 734.9 i EAR) og de-minimis-reglen (afsnit 734.4(a) i EAR) for de avancerede teknologiprodukter, der er opført i bilag VII. USA har også givet afkald på FDPR i forbindelse med dual-use produkter.
USA vil desuden ikke anvende ekstraterritorial kontrol på produkter, hvor et kontrolleret produkt, der er opført i bilag VII, er det vigtigste element i det eksporterede produkt, men hvor det eksporterede produkt i sig selv ikke er omfattet af sanktionsforordningen, forudsat at den nationale kompetente myndighed udviser den fornødne omhu, jf. artikel 2, stk. 7, og artikel 2a, stk. 7, i sanktionsforordningen.
16. marts 2022
Andre spørgsmål af forskellig art
Nej. De yderligere sanktioner, der er indført over for Belarus, herunder yderligere handelsrestriktioner, er fastsat i Rådets forordning (EU) nr. 2022/355 af 2. marts 2022 om ændring af forordning (EF) nr. 765/2006 om restriktive foranstaltninger på baggrund af situationen i Belarus. Disse afspejler imidlertid i vid udstrækning den ovenfor beskrevne tilgang.
16. marts 2022
BILAG - Vejledende midlertidig sammenligningstabel for de produkter, der er opført i Bilag VII til sanktionsforordningen
Fællesskabets integrerede toldtarif (Taric), der findes i en database i Kommissionen, indeholder import- og eksportforanstaltninger for specifikke varer, såsom toldsuspensioner, toldkontingenter, toldpræferencer, antidumpingtold, kvantitative restriktioner, embargoer og eksportkontrol.
Ved at integrere og kode disse foranstaltninger sikrer Taric, at de anvendes ensartet af alle medlemsstater, og giver alle erhvervsdrivende et klart overblik over alle de foranstaltninger, der skal træffes ved import til EU eller eksport af varer fra EU.
Hvad angår de produkter, der er opført i bilag VII til forordning (EU) 2022/328, blev Taric-foranstaltningerne på 8-cifret niveau stillet til rådighed den 4. marts for de berørte myndigheder og interessenterne.
16. marts 2022
I sammenligningstabellen er der en sammenhæng mellem varerne i bilag VII og de tilsvarende varekoder som defineret i henhold til reglerne i den fælles toldtarif og den kombinerede nomenklatur (KN). De tilsvarende 8-cifrede KN-koder definerer varernes toldklassificering og de koder, der skal anføres i toldangivelsen.
Denne sammenligningstabel er ikke bindende og er udarbejdet med forbehold af den økonomiske operatørs forpligtelser i henhold til eksportkontrol og restriktive foranstaltninger, som navnlig vil blive kontrolleret ved indgivelsen af toldangivelsen.
Det skal bemærkes, at listen over KN-koder i sammenligningstabellen i mange tilfælde ikke er tilstrækkelig. Det er nødvendigt med en yderligere teknisk vurdering for at drage konklusioner om, hvorvidt en vare er omfattet af foranstaltningerne. Denne yderligere vurdering er nødvendig, fordi beskrivelsen af KN-koden i mange tilfælde ikke er specifik nok til at svare nøjagtigt til kontrolteksten for varerne i bilag VII. Det skal bemærkes, at denne sammenligningstabel af følgende grunde ikke omfatter korrelationerne til software:
-
KN-klassificeringen er ikke baseret på indholdet af softwaren, men på dens understøttelse (flash-drev, DVD osv.);
-
software eksporteres ofte som en del af beslægtet udstyr eller produkter, og derfor er den KN-kode, som eksportøren skal angive, den kode, der vedrører udstyret eller produkterne;
-
oftest sendes softwaren ikke til modtageren via toldvæsenet, men via skyen eller via en hvilken som helst computerserver.
Det skal også bemærkes, at denne korrelationstabel ikke omfatter korrelationerne til teknologi, da eksport af immaterielle varer ikke angives i toldvæsenet.
KN-koderne er taget fra den kombinerede nomenklatur som defineret i artikel 1, stk. 2, i Rådets forordning (EØF) nr. 2658/87 af 23. juli 1987 om told- og statistiknomenklaturen og den fælles toldtarif (2022) og som fastsat i bilag I hertil, som er gældende på tidspunktet for offentliggørelsen af sanktionsforordningen. Sammenligningstabellen vil om nødvendigt blive revideret i lyset af revisioner af listen over varer i bilag VII og/eller af de tilsvarende varekoder.
For at skabe større klarhed omfatter større komponenter alle samlede elementer, som udgør en del af en slutartikel, uden hvilke slutartiklen ikke kan fungere.
16. marts 2022