FAQs EU SANCTIONS ON RUSSIA
Julkaistu 16. maaliskuuta 2022
Ukrainan tilannetta horjuttavien Venäjän toimien johdosta määrättävistä rajoittavista toimenpiteistä annetun neuvoston asetuksen (EU) N:o 833/2014, jäljempänä 'pakoteasetus', sellaisena kuin se on muutettuna 25 päivänä helmikuuta 2022 annetulla neuvoston asetuksella (EU) N:o 2022/328, 2, 2 a ja 2 b artiklan mukaisista vientiin liittyvistä rajoituksista.
Ystävällinen käännös suomeksi - EIFEC Brysselin toimisto - www.eifec.org
Näissä usein kysytyissä kysymyksissä (FAQ) annetaan tietoa kaksikäyttötuotteita ja edistyksellistä teknologiaa sisältäviä tuotteita koskevista vientirajoituksista pakoteasetuksen 2, 2 a ja 2 b artiklan mukaisesti komission yksiköiden näkökulmasta. Ainoastaan EU:n tuomioistuin voi antaa unionin lainsäädännöstä arvovaltaisen tulkinnan.
Viittaukset pakoteasetuksen artikloihin ja liitteisiin viittaavat 31 päivänä heinäkuuta 2014 annettuun neuvoston asetukseen (EU) N:o 833/2014, sellaisena kuin se on muutettuna myöhemmillä neuvoston asetuksilla, erityisesti 25 päivänä helmikuuta 2022 annetulla neuvoston asetuksella (EU) 2022/328.
Tässä UKK:ssa ilmaisulla "vientirajoitukset" tarkoitetaan pakoteasetuksen 2, 2 a ja 2 b artiklan mukaisia kaksikäyttötuotteita ja kehittyneen teknologian tuotteita koskevia vientirajoituksia.
Tässä UKK:ssa "viennillä" tarkoitetaan tavaroiden myyntiä, toimitusta, siirtoa tai vientiä sekä välityspalvelujen ja teknisen ja taloudellisen avun tarjoamista, ellei toisin mainita.
Tässä UKK:ssa termillä "lupa" tarkoitetaan pakoteasetuksen mukaista poikkeuslupaa ja EU:n kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen mukaista kaksikäyttötuotteita koskevaa lupaa.
Tässä usein kysytyissä kysymyksissä artiklan numerointi perustuu pakoteasetuksen englanninkieliseen versioon.
Pakoteasetus sisältää vientikiellon ilmailu- tai avaruusteollisuudessa tai energia-alalla käytettäväksi soveltuville tuotteille ja teknologialle. Nämä toimenpiteet eivät kuulu tämän FAQ:n soveltamisalaan.
16 maaliskuuta 2022
Ohjeiden yleinen rakenne ja lähestymistapa
Neuvoston asetus (EU) 2022/328, annettu 25 päivänä helmikuuta 20221 , perustuu EU:n rajoittaviin toimenpiteisiin (pakotteisiin), jotka ovat pakoteasetuksen mukaisia vientirajoituksia, ja laajentaa niitä2 . Jollei neuvoston asetuksella (EU) 2022/328 tai muilla asetuksilla muuteta pakoteasetuksen nykyisiä säännöksiä, ne pysyvät voimassa ja niitä sovelletaan edelleen.
Näiden ohjeiden tarkoituksena on tukea toimivaltaisia kansallisia viranomaisia ja sidosryhmiä, viejät mukaan lukien, helmikuussa 2022 muutetun pakoteasetuksen 2, 2 a ja 2 b artiklassa käyttöön otettujen uusien vientirajoitusten ja niihin liittyvien 1, 2 c ja 2 d artiklan säännösten täytäntöönpanossa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta kyseisen asetuksen muiden säännösten soveltamista.
___________________
1 Neuvoston asetus (EU) 2022/328, annettu 25 päivänä helmikuuta 2022, rajoittavista toimenpiteistä Venäjän Ukrainan tilannetta horjuttavien toimien vuoksi annetun asetuksen (EU) N:o 833/2014 muuttamisesta
2 Neuvoston asetus (EU) N:o 833/2014, annettu 31 päivänä heinäkuuta 2014, rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta horjuttavien Venäjän toimien vuoksi.
16 maaliskuuta 2022
Ensinnäkin pakoteasetuksella on laajennettu kaksikäyttötuotteita ja -teknologiaa koskevien vientirajoitusten soveltamisalaa, jotka on yksilöity EU:n kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen liitteessä I3 . Näiden tuotteiden vienti on ollut kiellettyä vuodesta 2014 lähtien sotilasalalla. Nyt kieltoa sovelletaan myös silloin, kun nämä tuotteet on tarkoitettu siviilikäyttäjille tai -käyttöön, ja siihen sovelletaan hyvin rajallisia poikkeuksia ja vapautuksia.
Toiseksi pakoteasetuksessa kielletään myös uusien "kehittyneen teknologian" tuotteiden vienti, jotta rajoitettaisiin Venäjän sotilaallisen ja teknologisen kapasiteetin parantamista esimerkiksi elektroniikan, tietokoneiden, televiestinnän ja tietoturvan, anturien ja lasereiden sekä merenkulun aloilla.
Kolmanneksi pakoteasetuksessa yksilöidään Venäjän puolustus- ja teollisuusperustaan liittyvät yhteisöt, joille asetetaan vielä tiukempia vientirajoituksia.
Kuten muissakin EU:n pakotejärjestelmissä, vientirajoituksia sovelletaan soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden myyntiin, toimitukseen, siirtoon ja vientiin sekä välityspalvelujen ja teknisen ja taloudellisen avun tarjoamiseen.
Uusissa säännöksissä säädetään hyvin rajoitetuista poikkeuksista ja vapautuksista tietyissä määritellyissä tilanteissa, joita selitetään tarkemmin tässä asiakirjassa. Samoin pakoteasetuksessa sallitaan jonkin verran mahdollisuutta jatkaa vientiä jo olemassa olevien sopimusten perusteella, jos se arvioidaan tapauskohtaisesti.
Pakoteasetus sisältää vientikiellon ilmailu- tai avaruusteollisuudessa tai energia-alalla käytettäväksi soveltuville tuotteille ja teknologialle. Nämä toimenpiteet eivät kuulu tämän FAQ:n soveltamisalaan.
___________________
3 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/821, annettu 20 päivänä toukokuuta 2021, kaksikäyttötuotteiden vientiä, välitystä, teknistä apua, kauttakulkua ja siirtoa koskevan unionin valvontajärjestelmän perustamisesta.
16 maaliskuuta 2022
Yksinkertaistettuna vientirajoituksen soveltuvuus voidaan tarkistaa seuraavasti:
Tämä on yksinkertaistettu kaavio. Jos haluat lisäselvityksiä, tarkista oman jäsenvaltiosi toimivaltaisilta viranomaisilta, sovelletaanko pakoteasetusta (tai muita rajoituksia) tuotteeseen, jota olet myymässä Venäjälle.
Eräissä pakoteasetuksen liitteissä, esimerkiksi liitteissä II, X ja XI, on yhdistetyn nimikkeistön (CN) koodeja, kun taas liitteessä VII luetellut kaksikäyttötuotteet ja kehittyneen teknologian tuotteet on yksilöity teknisin kuvauksin. Osana vaatimusten noudattamista koskevia velvoitteitaan talouden toimijan on tarkistettava CN-koodin tai teknisen kuvauksen perusteella, kuuluuko vietävä tuote soveltamisalaan vai ei. Se, että tiettyä tuotetta vastaavaa CN-koodia ei ole lueteltu pakoteasetuksessa, ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että tietyt kyseiseen CN-koodiin luokitellut tuotteet voivat kuulua asetuksen soveltamisalaan, koska ne voivat olla kaksikäyttötuotteita tai pakoteasetuksen liitteen VII tuotteita 2, 2 a ja 2 b artiklan mukaisesti. Kaksikäyttötuotteiden ja pakoteasetuksen liitteeseen VII kuuluvien tuotteiden osalta pakoteasetuksessa ei ole vastaavuutta CN-koodien ja rajoittavien toimenpiteiden kohteena olevien tuotteiden välillä.
16 maaliskuuta 2022
EU:n kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen liitteen I soveltamisalaan kuuluviin tuotteisiin ja "kehittyneen teknologian" tuotteisiin sovellettavat vientirajoitukset ovat kieltoja, mutta niihin on rajoitetusti poikkeuksia ja vapautuksia. Poikkeukset koskevat muun muassa humanitaarisia tarpeita, terveyshätätilanteita, luonnonkatastrofeja ja muita hätätilanteita, katastrofit, lääketieteellinen ja farmaseuttinen käyttö, uutismedian käyttöön tarkoitettujen laitteiden väliaikainen vienti, henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut tuotteet. Poikkeukset kattavat muun muassa viennin, joka on tarkoitettu hallitusten väliseen yhteistyöhön, viennin, joka on tarkoitettu siviiliteleviestintäverkkoihin, viennin, joka on tarkoitettu siviiliydinvoimavarojen toimintaan, ylläpitoon ja turvallisuuteen, tai viennin, joka on tarkoitettu yrityksille, jotka ovat EU:n yksikön tai kumppanimaan yksikön omistuksessa tai yksinomaisessa tai yhteisessä määräysvallassa, tai viennin, joka kuuluu aiempien sopimusten piiriin.
Näitä vapautuksia ja poikkeuksia ei voida soveltaa vientiin liitteessä IV luetelluille Venäjän puolustus- ja teollisuusperustaan liittyville henkilöille tai yhteisöille. Näiden yhteisöjen osalta vienti on sallittua ainoastaan asetuksen (EY) N:o 2100/94 4 artiklan 2 kohdassa määritellyin edellytyksin. 2 b artiklan 1 kohdan a ja b alakohdassa määrätyin edellytyksin.
Samalla on huomattava, että edellä mainittuja vapautuksia ja poikkeuksia ei voida soveltaa myöskään ilmailu- tai avaruusteollisuuden vientiin.
16 maaliskuuta 2022
Vientirajoitukset tulivat voimaan ja niitä alettiin soveltaa täysimääräisesti 26. helmikuuta 2022.
Kyseisestä päivästä alkaen pakoteasetuksella käyttöön otettujen vientirajoitusten alaisten tuotteiden ja teknologian vienti on sallittua vain, jos se on sallittu i) asiaankuuluvien poikkeusten tai ii) luvanvaraisten poikkeusten nojalla. Jos tarvitaan lupa, kauppaa ei saa käydä ennen luvan myöntämistä.
16 maaliskuuta 2022
Jos tuotteet eivät kuulu pakoteasetuksen soveltamisalaan, niitä voidaan myydä, toimittaa, siirtää tai viedä Venäjälle ilman rajoituksia ja niihin liittyvän teknisen ja taloudellisen avun antamista voidaan jatkaa. Tämä ei rajoita asetuksen muiden säännösten tai muiden asetusten nojalla mahdollisesti voimassa olevien muiden kaupan rajoitusten soveltamista.
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetusta sovelletaan "rajoittamatta" - eli rinnakkain - EU:n kaksikäyttötuoteasetuksen (EU) 2021/821 kanssa. Viejien on varmistettava, että ne noudattavat molempia asetuksia.
Kaksikäyttötuotteiden vienti saattaa näin ollen edellyttää kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen mukaista lupaa ja, jos pakoteasetuksen mukaista poikkeusta sovelletaan, myös kyseisen asetuksen mukaista lupaa. Epäselvissä tapauksissa viejien olisi otettava yhteyttä sen jäsenvaltion toimivaltaiseen viranomaiseen, jossa viejä asuu tai johon hän on sijoittautunut.
Jos kaksikäyttötuotteiden tai liitteessä VII lueteltujen kehittyneen teknologian tuotteiden vienti kuuluu poikkeuksen soveltamisalaan, pakoteasetuksen mukaista ennakkolupaa ei tarvita. Kaksikäyttötuotteiden osalta lupa saatetaan kuitenkin edelleen vaatia kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen nojalla.
Pakoteasetuksen liitteessä VII lueteltuja tuotteita ja teknologiaa koskeviin lupiin sovelletaan soveltuvin osin EU:n kaksikäyttötuoteasetuksessa säädettyjä sääntöjä ja menettelyjä. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi se, että kun sellaisen tavaran vientiin, jota ei ole lueteltu kaksikäyttötuoteasetuksen liitteessä I, sovelletaan kaksikäyttötuoteasetuksen mukaista lupavaatimusta esimerkiksi 4 artiklan nojalla (ns. "catch-all"-lausekkeet), tällaiset lupavaatimukset pysyvät voimassa huolimatta siitä, että sama tavara voidaan luetella pakoteasetuksen liitteessä VII.
16 maaliskuuta 2022
Sotilaalliseen loppukäyttöön ja loppukäyttäjille tarkoitettujen kaksikäyttötuotteiden vienti on kielletty pakoteasetuksessa. Sellaisten tuotteiden vientiä, joita ei ole lueteltu EU:n kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen liitteessä I eikä pakoteasetuksessa, voidaan silti valvoa kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen "catch-all clause" -lausekkeen nojalla eli sen varmistamiseksi, että niitä ei ole tarkoitettu sotilaalliseen loppukäyttöön tai loppukäyttäjille (myös silloin, kun vienti koskee pakoteasetuksen liitteessä IV lueteltuja henkilöitä tai yhteisöjä).
16 maaliskuuta 2022
"Teknisen avun" ja "välityspalvelujen" määritelmät ovat pakoteasetuksen 1 artiklan c ja d alakohdassa. Tällaisen avun tai palvelujen tarjoaminen kuuluu 2 artiklan 2 kohdassa ja 2 a artiklan 2 kohdan 2 alakohdassa säädettyjen kieltojen piiriin, ja siihen voidaan soveltaa 2 artiklan 3 ja 2 a artiklan 3 kohdan, 2 artiklan 4 ja 2 a artiklan 4 kohdan sekä 2 artiklan 5 ja 2 a artiklan 5 kohdan mukaisia vapautuksia ja poikkeuksia.
16 maaliskuuta 2022
Ilmoitus kansalliselle toimivaltaiselle viranomaiselle ja lupahakemus on tehtävä sähköisesti. Pakoteasetuksen liitteessä IX on lomakkeet, jotka sisältävät pakolliset tiedot näitä ilmoituksia tai hakemuksia varten, ja viejien olisi mahdollisuuksien mukaan käytettävä näitä lomakkeita. Jos lomakkeen käyttö ei kuitenkaan ole mahdollista, viejien on toimitettava vähintään kaikki lomakkeessa kuvatut tiedot lomakkeissa esitetyssä järjestyksessä.
Jos tuote kuuluu EU:n kaksikäyttötuoteasetuksen soveltamisalaan, viejien on toimitettava myös kyseisen asetuksen mukainen lomake tai lomakkeet kansalliselle toimivaltaiselle viranomaiselle.
Seuraamusasetuksen liitteessä IX olevassa ilmoitus-/hakemus-/lupalomakkeessa viitataan ainoastaan 2, 2 a ja 2 b artiklan säännöksiin. Se ei vaikuta pakoteasetuksen muihin säännöksiin liittyvien lomakkeiden käyttöön.
16 maaliskuuta 2022
Yhden tai useamman liitteessä VII luetellun komponentin sisältäviin muihin kuin valvottaviin tuotteisiin ei sovelleta näiden komponenttien vientiin sovellettavia vientirajoituksia edellyttäen, että liiketoimella ei pyritä kiertämään kaksikäyttötuotteiden viennin valvontaa koskevia sääntöjä tai pakoteasetuksen mukaisia "kehittyneen teknologian" tuotteita koskevia rajoituksia.
EU:n kaksikäyttötuoteasetuksen liitteessä I lueteltuihin tuotteisiin sovelletaan kuitenkin edelleen huomautusta "pääasiallinen osa". Tämä tarkoittaa, että valvomattomiin tuotteisiin, jotka sisältävät yhden tai useamman kyseisessä liitteessä luetellun komponentin, sovelletaan edelleen EU:n kaksikäyttötuoteasetuksen mukaisia vientivalvontasääntöjä, mukaan lukien "pääasiallista osaa koskeva sääntö".
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetuksen 2 artiklan 3 kohdassa ja 2 a artiklan 3 kohdassa säädetään seitsemästä rajoitetusta poikkeuksesta vientirajoituksiin edellyttäen, että tietyt edellytykset ja vaatimukset täyttyvät, eli poikkeuksen käytöstä ilmoitetaan tulliviranomaisille ja siitä tehdään ilmoitus ensimmäisellä käyttökerralla. Näitä poikkeuksia sovelletaan seuraaviin:
-
humanitaarisiin tarkoituksiin, terveyshätätilanteisiin, sellaisten tapahtumien kiireelliseen ehkäisemiseen tai lieventämiseen, joilla todennäköisesti on vakavia ja merkittäviä vaikutuksia ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen tai ympäristöön, tai luonnonkatastrofien yhteydessä;
-
lääketieteellisiin tai farmaseuttisiin tarkoituksiin;
-
uutismedian käyttöön tarkoitettujen tuotteiden väliaikainen vienti;
-
ohjelmistopäivitykset;
-
käyttö kuluttajien viestintälaitteina;
-
tietoverkkoturvallisuuden ja tietoturvan varmistaminen luonnollisille ja oikeushenkilöille, yhteisöille ja elimille Venäjällä, lukuun ottamatta sen hallitusta ja kyseisen hallituksen suoraan tai välillisesti valvomia yrityksiä; tai
-
venäjälle matkustavien luonnollisten henkilöiden tai heidän mukanaan matkustavien lähimpien perheenjäsenten henkilökohtaiseen käyttöön ja rajoittuvat näiden henkilöiden omistamiin henkilökohtaisiin tavaroihin, koti-irtaimistoon, ajoneuvoihin tai työvälineisiin, joita ei ole tarkoitettu myytäväksi.
16 maaliskuuta 2022
Seuraamuksista annetun asetuksen 2 artiklan 4 kohdassa ja 2 a artiklan 4 kohdassa säädetään kahdeksasta poikkeuksesta, joihin on pyydettävä lupa kansalliselta toimivaltaiselta viranomaiselta. Tavaran vienti on kielletty, kunnes lupa on myönnetty. Poikkeukset koskevat tilanteita, joissa tuote on tarkoitettu:
-
unionin, jäsenvaltioiden hallitusten ja Venäjän hallituksen välinen yhteistyö puhtaasti siviiliasioissa;
-
hallitustenvälinen yhteistyö avaruusohjelmissa;
-
siviilikäyttöön tarkoitettujen ydinvoimavarojen käyttö, huolto, polttoaineen poisto ja turvallisuus sekä siviilikäyttöön tarkoitettu ydinalan yhteistyö erityisesti tutkimuksen ja kehittämisen alalla;
-
meriturvallisuus;
-
siviiliviestintäverkot, mukaan lukien Internet-palvelujen tarjoaminen;
-
sellaisten yhteisöjen yksinomaiseen käyttöön, jotka ovat sellaisen oikeushenkilön, yhteisön tai elimen omistuksessa tai yksinomaisessa tai yhteisessä määräysvallassa, joka on perustettu tai muodostettu jonkin jäsenvaltion tai kumppanimaan lainsäädännön mukaisesti;
-
unionin, jäsenvaltioiden ja kumppanimaiden diplomaattiset edustustot, mukaan lukien valtuuskunnat, suurlähetystöt ja edustustot.
Ennen 26. helmikuuta 2022 tehtyjen sopimusten osalta tarkista kysymykset 25-27.
Liitteessä IV lueteltujen henkilöiden tai yhteisöjen kanssa tehtyjen sopimusten osalta tarkista kysymys 17.
16 maaliskuuta 2022
Kansallisen toimivaltaisen viranomaisen tehtävänä on määritellä tarvittavat asiakirjat, jotka voivat olla hyödyllisiä sen arvioimiseksi ja tarkistamiseksi, että vapautusten tai poikkeusten edellytykset täyttyvät. Tällaisia asiakirjoja voivat olla sopimukset, hallitustenväliset sopimukset ja viejän ilmoitukset (oma ilmoitus).
16 maaliskuuta 2022
The Sanctions Regulation prohibits the sale, supply, transfer or export, or the related provision of technical and financial assistance, of goods or technology to military end users in Russia, for military end uses and users listed in Annex IV to the Sanctions Regulation. This covers both Dual-use items (listed in Annex I of the EU Dual-Use Regulation) and ‘Advanced Technology’ items (listed in Annex VII to the Sanctions Regulation).
In relation to potential exports to non-military users not listed in Annex IV to the Sanctions Regulation or for non-military end uses of those goods and technology, the following applies:
- EU:n kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen liitteessä I lueteltujen kaksikäyttötuotteiden osalta tai sellaisten tuotteiden osalta, joihin sovelletaan lupavaatimusta yleislausekkeen soveltamisen vuoksi:
-
jos aiottu loppukäyttö kuuluu 2 artiklan 3 kohdassa lueteltujen poikkeusten soveltamisalaan (ks. kysymys 12), ei ole tarpeen hakea pakoteasetuksen mukaista lupaa, mutta viejän on noudatettava EU:n kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen mukaisia vaatimuksia. Lisäksi pakoteasetuksessa edellytetään, että viejä ilmoittaa tulli-ilmoituksessa, että tuotteet viedään kyseisen vapautuksen nojalla, ja ilmoittaa viejän asuin- tai sijoittautumisjäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, kun viejä vie ensimmäisen kerran kyseistä vapautusta käyttäen 30 päivän kuluessa ensimmäisestä vientipäivästä. Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset valvovat vapautusten käyttöä estääkseen toimenpiteiden kiertämisen vaaran.
-
jos aiottu loppukäyttö kuuluu johonkin 2 artiklan 4 kohdassa luetelluista kahdeksasta toiminnasta (ks. kysymys 13), viejän on haettava lupaa, ja sen jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen, jossa viejä asuu tai johon hän on sijoittautunut, tekee tapauskohtaisen arvioinnin. Lisäksi viejän on noudatettava EU:n kaksikäyttötuoteasetuksen mukaisia vaatimuksia.
-
jos vienti kuuluu ennen 26. helmikuuta 2022 tehtyihin sopimuksiin, tarkista kysymykset 25-27.
- Pakoteasetuksen liitteessä VII lueteltujen "kehittyneen teknologian" tuotteiden osalta:
-
jos aiottu loppukäyttö kuuluu 2 a artiklan 3 kohdassa lueteltujen seitsemän poikkeuksen soveltamisalaan (ks. kysymys 12), ei ole tarpeen hakea pakoteasetuksen mukaista lupaa. Pakoteasetuksessa edellytetään, että viejä ilmoittaa tulli-ilmoituksessa, että tuotteet viedään asianomaisen poikkeuksen nojalla, ja ilmoittaa viejän asuin- tai sijoittautumisjäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, kun viejä vie ensimmäisen kerran kyseistä poikkeusta käyttäen 30 päivän kuluessa ensimmäisestä vientipäivästä.
Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset valvovat poikkeusten käyttöä, jotta estetään toimenpiteiden kiertämisen riski.
-
jos aiottu loppukäyttö kuuluu 2 a artiklan 4 kohdassa lueteltujen toimintojen piiriin (ks. kysymys 13), viejän on haettava lupaa, ja sen jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen, jossa viejä asuu tai johon hän on sijoittautunut, tekee tapauskohtaisen arvioinnin.
-
jos vienti kuuluu ennen 26. helmikuuta 2022 tehtyihin sopimuksiin, tarkista kysymykset 25-27.
Ilmailu- ja avaruusteollisuuden tuotteiden osalta katso lisäksi kysymys 4, jossa vahvistetaan, että edellä mainitut poikkeukset ja vapautukset eivät koske näitä aloja.
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetuksen 2, 2 a ja 2 b artiklan mukaiset luvat käsittelevät pakoteasetuksen liitteessä I luetellut kansalliset toimivaltaiset viranomaiset, ja niissä noudatetaan EU:n kaksikäyttötarkoituksia koskevassa asetuksessa säädettyjä sääntöjä ja menettelyjä, joita sovelletaan soveltuvin osin.
16 maaliskuuta 2022
Tiettyihin Venäjän puolustukseen ja teollisuuteen liittyviin loppukäyttäjiin suuntautuvaan vientiin sovelletaan tiukempia ehtoja. Näihin pakoteasetuksen liitteessä IV lueteltuihin henkilöihin ja yhteisöihin ei sovelleta poikkeuksia, ja ainoastaan joitakin hyvin rajoitettuja mahdollisuuksia saada tapauskohtainen lupa kansallisilta toimivaltaisilta viranomaisilta sovelletaan sellaisen tapahtuman kiireelliseen ehkäisemiseen tai lieventämiseen, jolla todennäköisesti on vakava ja merkittävä vaikutus ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen tai ympäristöön. Ennen 26. helmikuuta 2022 tehdyt sopimukset voidaan panna täytäntöön näiden henkilöiden ja yhteisöjen osalta, jos kansallinen toimivaltainen viranomainen antaa siihen luvan, mutta kaupankäynti on keskeytettävä, kunnes lupa on myönnetty. Tällaista lupaa on haettava ennen 1. toukokuuta 2022.
Näihin yhteisöihin kohdistuvia vientirajoituksia ei sovelleta, jos kyseisiä tuotteita ei ole lueteltu pakoteasetuksen liitteessä VII ("edistyneen teknologian tuotteet") eikä EU:n kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen liitteessä I tai jos niihin ei sovelleta EU:n kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen mukaisia yhteislausekkeita. Tämä ei rajoita muiden sääntöjen tai asetusten nojalla mahdollisesti voimassa olevien vientirajoitusten soveltamista.
EU:n viejien on myös varmistettava, että soveltamisalaan kuuluvat tuotteet eivät päädy luettelossa mainittuihin yksiköihin epäsuorasti (näiden yksiköiden luetteloon kuulumattomien tytäryhtiöiden tai muiden niiden määräysvallassa olevien yksiköiden tai välittäjän kautta). Katettujen tuotteiden myynti, toimitus, siirto tai vienti kolmannen osapuolen välittäjälle on myös kielletty, jos tuotteet päätyisivät luettelossa olevaan yksikköön. Kaikissa tilanteissa EU:n viejien olisi suoritettava riittävä due diligence -tarkastus liikekumppaneistaan ja tavaroiden lopullisesta määräpaikasta.
EU:n viejiä kielletään lisäksi osallistumasta tietoisesti ja tarkoituksellisesti toimintaan, jonka tavoitteena tai seurauksena on näiden vientirajoitusten kiertäminen.
16 maaliskuuta 2022
Pääsääntöisesti lupaa ei kannata hakea, jos et kuulu näihin tilanteisiin. Tarkista kysymykset 25-27, jotka koskevat voimassa olevien sopimusten täyttämiseen sovellettavia ehtoja.
16 maaliskuuta 2022
Liitteessä VII olevaan tuoteluetteloon sisältyvät tuotteet valittiin sillä perusteella, että ne voivat suoraan tai välillisesti edistää Venäjän sotilaallisten ja teknologisten valmiuksien parantamista. Ne valittiin myös yhteistyössä kumppanimaidemme kanssa.
16 maaliskuuta 2022
Laajennetussa luettelossa olevat henkilöt ja yhteisöt ovat tiettyjä loppukäyttäjiä, jotka liittyvät Venäjän puolustus- ja teollisuuslaitoksiin. Ne valittiin myös yhteistyössä kumppanimaidemme kanssa.
16 maaliskuuta 2022
Kaksikäyttötuotteiden ja "kehittyneen teknologian" tuotteiden vientirajoitusten käytännön soveltaminen yrityksiin.
Liitteessä VII olevat tuotteet luetellaan niiden kuvauksen ja teknisten parametrien perusteella. Kun tuotteitasi viedään Venäjälle ja niitä valvotaan, sinua saatetaan pyytää toimittamaan kaikki tarvittavat asiakirjat, joita tarvitaan tuotteesi tunnistamiseksi ja jotka ovat hyödyllisiä sen tunnistamisen ja luokittelun kannalta, mukaan lukien esimerkiksi tekninen tietolomake, jossa on lueteltu tuotteesi ominaisuudet ja tekniset parametrit.
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetuksen liite VII, jossa luetellaan "kehittyneen teknologian" tuotteet, ei sisällä hyödykekoodeja (tullikoodeja).
Tämän UKK:n liitteessä on puhtaasti informatiivista tarkoitusta varten vastaavuustaulukko, jossa on viittaukset pakoteasetuksen liitteessä VII lueteltujen tavaroiden ja vastaavien yhteisen tullitariffin ja yhdistetyn nimikkeistön (CN) säännöissä määriteltyjen hyödykekoodien väliseen vastaavuuteen. Taulukko annetaan kohteliaisuudesta talouden toimijoille, jotta ne voivat tunnistaa ja luokitella liitteessä VII luetellut tavarat, joihin sovelletaan pakoteasetuksen 2 a artiklan 1 kohdassa ja 2 b artiklan 1 kohdassa säädettyjä toimenpiteitä. Vastaavat 8-numeroiset CN-koodit ovat ei-sitova ohje, jonka avulla talouden toimijat voivat havaita ja tunnistaa tulliselvitettävät tavarat. Ne eivät ole sitovia, ja ne annetaan ilman rajoittamatta kaikkia talouden toimijan vientivalvontaan ja seuraamuksiin liittyviä velvoitteita, jotka on tarkastettava tulli-ilmoituksen jättöhetkellä.
On huomattava, että vaikka hyödykekoodit tukevat taloudellisia toimijoita niiden pyrkimyksissä noudattaa sääntöjä, tekninen lisäarviointi on tarpeen, jotta voidaan tehdä päätelmiä siitä, kuuluuko tavara vientirajoitusten piiriin. Tämä tekninen lisäarviointi on usein tarpeen, koska useimmissa tapauksissa liitteessä VII oleva tavaran kuvaus ja vastaavien hyödykekoodien kuvaus eivät täysin vastaa toisiaan.
Hyödykekoodit on otettu yhdistetystä nimikkeistöstä. Tämä on määritelty neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2658/87 1 artiklan 2 kohdassa4 ja sen liitteessä I, jotka ovat voimassa pakoteasetuksen julkaisuhetkellä.
_________________
4 Neuvoston asetus (ETY) N:o 2658/87, annettu 23 päivänä heinäkuuta 1987, tariffi- ja tilastonimikkeistöstä ja yhteisestä tullitariffista.
16 maaliskuuta 2022
Termi "traktori" (liitteessä VII oleva X.A.VII.001.b kohta) koskee maastossa käytettäviä pyörillä varustettuja traktoreita, joihin kuuluvat myös maataloustraktorit, kunhan ne täyttävät tässä valvonnassa vaaditut tekniset parametrit.
Raskaat kuorma-autot, joilla tarkoitetaan puoliperävaunullisia maantiekuorma-autoja, kuuluvat saman liitteen X.A.VII.001.c kohdan soveltamisalaan.
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetuksen 2, 2 a ja 2 b artiklan soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden myyntiä, toimitusta, siirtoa tai vientiä koskevan ilmoituksen ja luvan antamisen helpottamiseksi asetuksen liitteessä IX on malli, joka sisältää pakolliset tiedot, jotka viejän on toimitettava sen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa viejä asuu tai johon hän on sijoittautunut.
Jos tavara kuuluu myös EU:n kaksikäyttötuoteasetuksen soveltamisalaan, viejän on noudatettava myös kyseisen asetuksen mukaisia vaatimuksia käyttäen kyseisessä asetuksessa annettua mallia.
Luettelo jäsenvaltioiden toimivaltaisista viranomaisista pakoteasetuksen osalta on pakoteasetuksen liitteessä I.
Luettelo EU:n kaksikäyttötarkoitusasetuksen mukaisista jäsenvaltioiden toimivaltaisista viranomaisista julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä . 5Jäljennös luettelosta on saatavilla komission verkkosivuilla.
___________________
5 Tiedote - Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/821 kaksikäyttötuotteiden vientiä, välitystä, teknistä apua, kauttakulkua ja siirtoa koskevan unionin valvontajärjestelmän perustamisesta (EUVL L 206, 11.6.2021, s. 1): Tiedot jäsenvaltioiden 4, 6 ja 7 artiklan mukaisesti toteuttamista toimenpiteistä, 9, 11, 12, 22 ja 23
16 maaliskuuta 2022
Jotta ennen 26. helmikuuta 2022 tehdyt sopimukset voidaan täyttää, jäsenvaltiot voivat antaa luvan kaksikäyttötuotteiden ja "kehittyneen teknologian" tuotteiden vientiin muihin kuin sotilaallisiin tarkoituksiin ja muille kuin sotilaallisille käyttäjille edellyttäen, että viejä pyytää tällaista lupaa ennen 1. toukokuuta 2022. Kansallinen toimivaltainen viranomainen arvioi nämä luvat tapauskohtaisesti sovellettavien sääntöjen mukaisesti. Uusien pakotteiden soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden vienti on kielletty, kunnes lupa on saatu. Toukokuun 1. päivän 2022 jälkeen ei ole sallittua hakea lupaa voimassa olevien sopimusten täyttämiseksi.
Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset eivät saa myöntää lupaa, jos on perusteltua syytä uskoa, että loppukäyttäjä saattaa olla sotilaallinen loppukäyttäjä tai liitteessä IV lueteltu henkilö tai yhteisö, että tavaroilla saattaa olla sotilaallinen loppukäyttö tai että vienti on tarkoitettu ilmailu- tai avaruusteollisuuteen.
Jos sopimus on tehty ennen 26. helmikuuta suoraan liitteessä IV luetellun luonnollisen henkilön tai yhteisön kanssa, kansalliset toimivaltaiset viranomaiset voivat antaa luvan sopimuksen jatkamiseen edellyttäen, että viejä pyytää lupaa ennen 1. toukokuuta 2022.
Seuraamusasetuksessa ei ole mainintaa tällaisen luvan voimassaoloajasta.
Jos sopimuksessa määrätään valvottavan kaksikäyttötuotteen viennistä, viejällä on oltava EU:n kaksikäyttötuoteasetuksen mukainen lupa ennen varsinaista vientiä.
16 maaliskuuta 2022
Olemassa olevien sopimusten hyväksymisen helpottamiseksi pakoteasetuksen liitteessä IX on malli, joka sisältää pakolliset tiedot, jotka viejän on toimitettava sen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa viejä asuu tai johon hän on sijoittautunut. Jos tuote kuuluu EU:n kaksikäyttötuoteasetuksen soveltamisalaan, viejän on noudatettava myös kyseisen asetuksen mukaisia vaatimuksia.
Luettelo jäsenvaltioiden toimivaltaisista viranomaisista on pakoteasetuksen liitteessä I.
Luettelo EU:n kaksikäyttötarkoitusasetuksen mukaisista jäsenvaltioiden toimivaltaisista viranomaisista julkaistaan Euroopan unionin6 virallisessa lehdessä. Jäljennös luettelosta on saatavilla komission kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnan verkkosivulla.
__________________
6 Information note - Regulation (EU) 2021/821 of the European Parliament and of the Council setting up a Union regime for the control of exports, brokering, technical assistance, transit and transfer of dual-use items (OJ L 206, 11.6.2021, p. 1.): Information on measures adopted by Member States in conformity with Articles 4, 6, 7, 9, 11, 12, 22 and 23
16 maaliskuuta 2022
No. The derogations in Articles 2(5) and 2a(5) are intended for non-military uses and for non-military users. Article 2(7) and Article 2a(7) provide that when deciding on requests for authorisations, the national competent authorities cannot grant an authorisation if they have reasonable grounds to believe that the end-user might be a military end-user or the goods might have a military end-use.
According to Article 2b(1) point (b), the grandfathering of a contract can be authorised in the case where the end-user is an entity or natural person listed in Annex IV.
16 maaliskuuta 2022
Sellaisten sopimusten toteuttaminen, joissa tuotteet on toimitettu ja myyjän on suoritettava joitakin toimia (esimerkiksi tekniset haastattelut asiakkaan kanssa, tuotteen/tuotteiden virallinen hyväksyminen, testaus, sopimuksen päättäminen ja välitavoitteiden maksaminen), edellyttää lupaa myynninjälkeisiä palveluja koskevien sopimuksen osien suorittamiseen.
16 maaliskuuta 2022
2 artiklan 5 kohdassa, 2 a artiklan 5 kohdassa ja 2 b artiklan 1 kohdan b alakohdassa ei määritellä termiä "hankintasopimus". Koska näiden säännösten tavoitteena ja tarkoituksena on antaa viejille mahdollisuus täyttää kansallisen lainsäädännön mukaiset sopimusvelvoitteensa luvanvaraisesti, kansallisten toimivaltaisten viranomaisten on arvioitava kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti, onko sopimus tehty.
Yleisesti ottaen EU:n pakotteiden yhteydessä sopimus katsotaan tehdyksi, jos se sisältää kaikki liiketoimen toteuttamisen kannalta välttämättömät tiedot (kuten tuote, hinta, määrät, toimituspäivät, toteuttamismuodot jne.). Jos jokin näistä olennaisista osatekijöistä puuttuu ja edellyttäisi näin ollen myöhemmän sopimuksen allekirjoittamista, alkuperäistä sopimusta ei pitäisi pitää sopimuksena.
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetuksessa kielletään "myydä, toimittaa, siirtää tai viedä suoraan tai välillisesti [soveltamisalaan kuuluvia tuotteita], riippumatta siitä, ovatko ne peräisin unionista, luonnollisille tai oikeushenkilöille, yhteisöille tai elimille Venäjällä, tai käytettäväksi Venäjällä". Siinä kielletään myös "tietoinen ja tarkoituksellinen osallistuminen toimintaan, jonka tarkoituksena tai seurauksena on kiertää asetuksessa säädettyjä kieltoja".
EU:n viejän olisi näin ollen haettava 2 artiklan 5 kohdan, 2 a artiklan 5 kohdan ja 2 b artiklan 1 kohdan b alakohdan mukainen lupa kansallisilta toimivaltaisilta viranomaisilta, jotta hän voisi täyttää sopimuksen, joka edellyttää soveltamisalaan kuuluvan tuotteen vientiä Venäjälle tai Venäjällä käytettäväksi.
Jos venäläisen yksikön tytäryhtiö sijaitsee EU:ssa, tytäryhtiön on itse noudatettava pakoteasetusta.
EU:n viejien on myös varmistettava, että soveltamisalaan kuuluvat tuotteet eivät päädy luettelossa mainittuihin yksiköihin epäsuorasti (näiden yksiköiden luetteloon kuulumattomien tytäryhtiöiden tai muiden niiden määräysvallassa olevien yksiköiden tai välittäjän kautta). Katettujen tuotteiden myynti, toimitus, siirto tai vienti kolmannen osapuolen välittäjälle on myös kielletty, jos tuotteet päätyisivät luettelossa olevaan yksikköön. Kaikissa tilanteissa EU:n viejien olisi suoritettava riittävä due diligence -tarkastus liikekumppaneistaan ja tavaroiden lopullisesta määräpaikasta.
EU:n viejiä kielletään lisäksi osallistumasta tietoisesti ja tarkoituksellisesti toimiin, joiden tavoitteena tai seurauksena on näiden rajoitusten kiertäminen.
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetuksen soveltamisalasta säädetään 13 artiklassa; EU:n pakotteita ei sovelleta ekstraterritoriaalisesti. Pakoteasetusta sovelletaan muun muassa kaikkiin unionin alueella tai sen ulkopuolella oleviin henkilöihin, jotka ovat jonkin jäsenvaltion kansalaisia, sekä kaikkiin unionin alueella tai sen ulkopuolella oleviin oikeushenkilöihin, yhteisöihin tai elimiin, jotka on perustettu tai muodostettu jonkin jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti.
EU:n yritysten tytäryhtiöt on perustettu isäntämaan lainsäädännön mukaisesti, joten isäntämaan lainsäädäntö sitoo niitä. Tytäryhtiössä työskenteleviä EU:n kansalaisia sitovat kuitenkin henkilökohtaisesti EU:n pakotteet, ja heidät voidaan saattaa henkilökohtaiseen vastuuseen osallistumisesta EU:n pakotteiden vastaisiin liiketoimiin. Vaikka esimerkiksi tytäryhtiö olisi itse toteuttanut liiketoimen, liiketoimen toteuttamista helpottavat EU:n kansalaiset voivat silti kuulua kiertämisen vastaisen lausekkeen soveltamisalaan, jos he "osallistuvat toimintaan", jonka tarkoituksena tai seurauksena on pääkiellon kiertäminen. Lisäksi ulkomaisen tytäryhtiön tekemät päätökset, jotka EU:n emoyhtiön on hyväksyttävä tai hyväksyttävä, olisivat merkityksellisiä, koska emoyhtiö on sidottu omiin toimiinsa.
16 maaliskuuta 2022
Jos EU:hun sijoittautunut yrityksesi käyttää yksin tai yhdessä määräysvaltaa yhteisyrityksessä, joka on perustettu Venäjälle ja Venäjän lainsäädännön mukaisesti, ja tavara on tarkoitettu yhteisyrityksen yksinomaiseen käyttöön, on mahdollista hakea lupaa tavaran vientiin. Ennen 26. helmikuuta 2022 tehtyjen sopimusten täyttämiseen tarkoitettuun vientiin sovellettavien poikkeusten osalta tarkista kysymykset 25-27.
16 maaliskuuta 2022
Termi "muut palvelut" on kattava. Se kattaa kaikki palvelut, jotka "liittyvät 1 kohdassa tarkoitettuihin tuotteisiin ja teknologiaan sekä näiden tuotteiden ja teknologian toimittamiseen, valmistukseen, huoltoon ja käyttöön suoraan tai välillisesti luonnollisille tai oikeushenkilöille, yhteisöille tai elimille Venäjällä tai Venäjällä käytettäväksi".
16 maaliskuuta 2022
Kaksikäyttötuotteita koskevan EU:n asetuksen mukaiset jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset myöntävät kaksikäyttötuotteiden vientiluvat tapauskohtaisen arvioinnin perusteella. Jos kansallisilla toimivaltaisilla viranomaisilla on aihetta tarkistaa aiempaa arviotaan, EU:n kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen 16 artiklan 1 kohdan nojalla ne voivat kumota, keskeyttää, muuttaa tai peruuttaa jo myönnetyn vientiluvan.
Tämä voi johtua muun muassa siitä, että tiettyyn loppukäyttöön, loppukäyttäjään tai määränpäähän liittyvien riskien arviointi on muuttunut tai että vientiluvan myöntämisen jälkeen on mahdollisesti otettu käyttöön uusia rajoituksia tavaroiden kaupalle. Kansallisella toimivaltaisella viranomaisella voi kuitenkin olla myös muita syitä mitätöidä, keskeyttää, muuttaa tai peruuttaa vientilupa.
Pakoteasetuksen mukaan kansalliset toimivaltaiset viranomaiset voivat mitätöidä, keskeyttää, muuttaa tai peruuttaa myöntämänsä luvan, jos ne katsovat, että tällainen mitätöinti, keskeyttäminen, muuttaminen tai peruuttaminen on tarpeen pakoteasetuksen tehokkaan täytäntöönpanon kannalta.
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetus ei vaikuta Venäjältä tulevaan tuontiin.
EU:n maahantuojien olisi kuitenkin noudatettava asianmukaista huolellisuutta ja varmistettava, että kyseinen tuonti ja siihen liittyvät maksut eivät ole EU:n muiden rajoittavien toimenpiteiden vastaisia.
Erityisesti neuvoston asetuksessa (EU) N:o 269/20147 säädetään tiettyjen kohdehenkilöiden varojen jäädyttämisestä ja kielletään varojen tai taloudellisten resurssien asettaminen suoraan tai välillisesti heidän käyttöönsä. Tämä koskee myös tavaroiden ja palvelujen maksamista.
Lisäksi neuvoston asetuksessa (EU) N:o 692/20148 kielletään tuonti Krimiltä ja Sevastopolista, ja neuvoston asetuksessa (EU) 2022/2639 kielletään tuonti Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueilta, jotka eivät ole hallituksen valvonnassa. Venäjän kautta tapahtuvan tuonnin ohjautumisen riski olisi otettava asianmukaisesti huomioon.
Lisätietoja Ukrainan kriisin vuoksi toteutetuista EU:n rajoittavista toimenpiteistä on saatavilla EU:n pakotekartalla.
____________________
7 Council Regulation (EU) No 269/2014 of 17 March 2014 concerning restrictive measures in respect of actions undermining or threatening the territorial integrity, sovereignty and independence of Ukraine, OJ L 78, 17.3.2014, p. 6-15.
8 Council Regulation (EU) No 692/2014 of 23 June 2014 concerning restrictive measures in response to the illegal annexation of Crimea and Sevastopol, OJ L 183, 24.6.2014, p. 9.
9 Council Regulation (EU) 2022/263 of 23 February 2022 concerning restrictive measures in response to the recognition of the non-government controlled areas of the Donetsk and Lugansk oblasts of Ukraine and the ordering of Russian armed forces into those areas, OJ L 42I, 23.2.2022, p. 77-94.
16 maaliskuuta 2022
Kaksikäyttötuotteiden vienti Venäjälle on kielletty 26. helmikuuta 2022 alkaen, myös siviilikäyttöön. Eräät pakoteasetuksessa luetellut poikkeukset ja vapautukset sekä ns. grandfathering-lausekkeen soveltaminen mahdollistavat edelleen kaksikäyttötuotteiden viennin hyvin erityistapauksissa ja hyvin tiukoin ehdoin, mukaan luettuna lisävientilupien tarve.
Pakoteasetus ei kuitenkaan velvoita kansallisia toimivaltaisia viranomaisia keskeyttämään tai peruuttamaan kaksikäyttötarkoituksia koskevan asetuksen nojalla myönnettyjä lisenssejä. Siinä pikemminkin edellytetään, että sama vienti on pakoteasetuksessa säädettyjen kaksikäyttötuotteiden vientiä koskevien uusien kieltojen mukaista ja että sitä voidaan jatkaa vain poikkeuksen tai vapautuksen nojalla.
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetusta sovelletaan 26. helmikuuta 2022 alkaen. Siinä ei säädetä erityisistä joustovaroista sellaisten tuotteiden osalta, jotka olivat käynnissä Euroopan unionissa kyseisenä päivänä.
16 maaliskuuta 2022
EU:ssa sijaitsevat tavarat, joiden lopullinen määräpaikka on Venäjä ja jotka sisältyvät pakoteluetteloon, kuuluvat pakoteasetuksen 2, 2 a ja 2 b artiklan soveltamisalaan. Kielto myydä, toimittaa, siirtää tai viedä näitä tavaroita suoraan tai välillisesti sisältää myös kiellon kuljettaa niitä EU:n alueen kautta. Kiellettyjen tavaroiden kauttakuljetus kolmansien maiden välillä EU-maan kautta on siten kielletty.
Ulkoinen kauttakuljetus, jälleenlaivaus, jälleenlähetys, jälleenvienti vapaa-alueelta, väliaikainen varastointi ja suora jälleenvienti väliaikaisesta varastosta, joka on tuotu tullitoimipaikan tullialueelle Unioniin samassa aluksessa tai lentokoneessa, joka vie ne pois kyseiseltä alueelta purkamatta, ja kaikki muut EU:hun saapuvat ja Venäjälle tarkoitetut tavaroiden siirrot edellyttävät tulliviranomaisten suorittamaa riskinarviointia, ja tulliviranomaiset voivat päättää, kuuluuko lähetys pakotteiden soveltamisalaan ja tarvitseeko se sen vuoksi valvontaa. Nämä tavarat olisivat tullivalvonnassa, kunnes ne poistuvat unionin tullialueelta (ks. unionin tullikoodeksista 9 päivänä lokakuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 267 artiklan 1 kohta).
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetuksessa säädettyjä valvontatoimia sovelletaan myös kaksikäyttötuotteiden ja "edistyksellisen teknologian" tuotteiden "myyntiin, toimitukseen tai siirtoon" niiden viennin lisäksi, mukaan luettuna siis myös Venäjällä jo olevien tuotteiden myynti, toimitus tai siirto, esimerkiksi silloin, kun tuotteet ovat EU:n yrityksen varastossa Venäjällä (esimerkiksi EU:n yrityksen Venäjällä sijaitsevan sivuliikkeen varastossa).
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetus ei vaikuta valvottavien tavaroiden vientiin kolmansiin maihin toimitettavaksi, vaikka ne kulkisivat Venäjän kautta. Huomioon on otettava muun muassa kyseisten tuotteiden suuri riski niiden kulkeutumisesta muualle tai muu mahdollinen riski pakoteasetuksen kiertämisestä.
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetuksen mukaisia vientirajoituksia ei sovelleta tiukasti EU:n sisällä tapahtuviin liiketoimiin EU:hun sijoittautuneiden yritysten välillä. Yksityiskohtaiset tiedot sopimuksista, jotka tehdään luettelossa oleviin henkilöihin tai yhteisöihin liittyvien EU:ssa toimivien yhtiöitettyjen yhteisöjen kanssa, ks. myös kysymys 31.
Pakoteasetuksesta erillään tiettyihin venäläisiin henkilöihin ja yhteisöihin kohdistetaan yksittäisiä taloudellisia rajoituksia esimerkiksi neuvoston asetuksessa (EU) N:o 269/2014. Näihin rajoituksiin kuuluu varojen jäädyttäminen ja kielto asettaa varoja tai taloudellisia resursseja suoraan tai välillisesti kyseisten luettelossa mainittujen henkilöiden ja yhteisöjen saataville. Varojen tai taloudellisten resurssien asettaminen luetteloon kuulumattomien yhteisöjen saataville, jotka ovat luettelossa olevan henkilön tai yhteisön omistuksessa tai määräysvallassa (mukaan luettuna maksut tavaroita vastaan), katsotaan lähtökohtaisesti välilliseksi asettamiseksi näiden yhteisöjen saataville, ellei tapauskohtaisesti ja riskiperusteista lähestymistapaa käyttäen ja kaikki asiaankuuluvat olosuhteet huomioon ottaen voida kohtuudella todeta, että varat eivät päädy luettelossa olevaan henkilöön tai yhteisöön. Varojen tai taloudellisten resurssien asettaminen kolmannen osapuolen välittäjän saataville on myös kielletty, jos kyseiset varat hyödyttäisivät luettelossa olevaa henkilöä tai yhteisöä. Kaikissa tilanteissa EU:n viejien olisi suoritettava riittävä due diligence -tarkastus liikekumppaneistaan ja varojen tai taloudellisten resurssien lopullisesta määränpäästä.
EU:n viejiä kielletään lisäksi osallistumasta tietoisesti ja tarkoituksellisesti toimiin, joiden tavoitteena tai seurauksena on näiden rajoitusten kiertäminen.
16 maaliskuuta 2022
Valvottavan teknologian (mukaan lukien tietämys tai aineettomat hyödykkeet) luovuttaminen ulkomaisille henkilöille on eräänlaista aineetonta teknologian siirtoa, joka tunnetaan myös vientiin rinnastettavana toimintana.
Pakoteasetuksen 2 ja 2 a artiklassa kielletään toimenpiteiden kohteena olevien tuotteiden ja teknologian myynti, toimitus, siirto tai vienti suoraan tai välillisesti luonnollisille tai oikeushenkilöille, yhteisöille tai elimille Venäjällä tai Venäjällä käytettäväksi. Teknisen avun valvontaa koskevissa vaatimuksissa valvonta ulotetaan koskemaan myös EU:ssa olevia ulkomaalaisia. Näin ollen yritysten olisi rajoitettava venäläisen henkilöstön pääsyä tällaiseen tietämykseen tai teknologiaan, jos tällaista tietämystä ja teknologiaa käytettäisiin Venäjällä.
16 maaliskuuta 2022
EU:n toimijoilla olisi oltava asianmukaiset due diligence -menettelyt sen varmistamiseksi, että niiden vientiin kuuluvia tuotteita ei ohjata Venäjälle. Tällaisia menettelyjä voivat olla esimerkiksi sopimuslausekkeet, jotka on laadittu kolmannen maan liikekumppanin kanssa ja jotka johtavat vastuuseen siinä tapauksessa, että tämä jälleenvie tuotteitaan Venäjälle, sekä jälkitarkastukset.
Jäsenvaltioiden tehtävänä on panna seuraamukset täytäntöön ja valvoa niiden noudattamista. Komissio valvoo, että jäsenvaltiot panevat pakotteet täytäntöön ja valvovat niiden noudattamista. Jos EU:sta kolmanteen maahan viety soveltamisalaan kuuluva tuote jälleenviedään Venäjälle, kansalliset toimivaltaiset viranomaiset voivat katsoa, että EU:n viejä ei ole noudattanut riittävää huolellisuutta pakoteasetuksen rikkomiseksi. Jos EU:n viejä tietoisesti ja tarkoituksellisesti laiminlyö tällaisen asianmukaisen huolellisuuden, tätä voidaan pitää osallistumisena kiertämisjärjestelmään.
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetuksen alueellinen soveltamisala rajoittuu EU:hun. Turkin ja unionin välinen tulliliitto ei merkitse pakotteiden alueellisen soveltamisalan automaattista laajentamista - tästä ei ole määrätty EU:n ja Turkin tulliliittosopimuksessa. Viimeksi mainitussa sopimuksessa määrätään, että Turkki on velvollinen mukauttamaan toimenpiteensä tulliliiton yhteisen kauppapolitiikan mukaisiksi. Koska pakotteiden oikeusperusta liittyy EU:n yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, ne eivät kuulu Turkin sitoumuksen piiriin, jonka mukaan Turkin on mukautettava toimenpiteensä tulliliiton yhteisen kauppapolitiikan mukaisiksi. Tältä osin Turkkia kohdellaan kuten mitä tahansa muuta kolmatta maata, joka ei sovella samoja pakotteita kuin EU.
16 maaliskuuta 2022
Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen pöytäkirjan ja erityisesti sen liitteessä 2 olevan 47 jakson mukaan SEUT-sopimuksen 215 artiklaan perustuvia seuraamuksia sovelletaan automaattisesti myös Pohjois-Irlantiin siltä osin kuin ne koskevat tavarakauppaa. Tämä tarkoittaa, että pakoteasetuksen mukaisia tavarakauppaa koskevia rajoituksia sovelletaan myös Pohjois-Irlannin ja Venäjän väliseen kauppaan.
Lisäksi sovelletaan 13 artiklan mukaisia yleisiä sääntöjä pakoteasetuksen soveltamisalasta.
16 maaliskuuta 2022
Pakoteasetuksessa ei säädetä korvauksista yrityksille, jotka vievät soveltamisalaan kuuluvia tuotteita Venäjälle.
16 maaliskuuta 2022
Yhteistyö kumppanimaiden kanssa
Vientirajoitusten soveltamisala on sovitettu tiiviisti yhteen niiden maiden kanssa, joiden odotetaan soveltavan olennaisesti vastaavia kaupan toimenpiteitä. Tämä koskee erityisesti Yhdysvaltoja, jossa yhteistyömme perustuu EU:n ja Yhdysvaltojen kauppa- ja teknologianeuvoston puitteissa tehtyyn sitoumukseen. Yhteistyötä tehostetaan toimenpiteiden hyväksymisen jälkeen, jotta varmistetaan riittävä koordinointi ja tasapuoliset toimintaedellytykset EU:n ja Yhdysvaltojen yrityksille.
Pakoteasetuksessa on luettelo kumppanimaista, jota voidaan muuttaa siten, että siihen lisätään muita maita, joilla on olennaisilta osiltaan vastaavia kauppatoimenpiteitä.
16 maaliskuuta 2022
Näissä toimenpiteissä "kumppanimaat" ovat maita, jotka soveltavat vientirajoituksia koskevia toimenpiteitä, jotka vastaavat olennaisilta osin pakoteasetuksessa säädettyjä toimenpiteitä. Kumppanimaiden luettelo on asetuksen liitteenä, ja 26. helmikuuta 2022 alkaen siihen on kuulunut Yhdysvallat. Komissio tarkastelee jatkuvasti kolmansien maiden toteuttamia toimenpiteitä ja pitää niihin tiiviisti yhteyttä varmistaakseen tehokkaat pakotteet.
Kumppanimaan käsitteellä on useita pakoteasetuksen 2 ja 2 a artiklaan liittyviä ulottuvuuksia:
Ensinnäkin kumppanimaan yrityksen omistamiin tai määräysvallassa oleviin yhteisöihin voidaan soveltaa samaa poikkeusta kuin jäsenvaltion yrityksen omistamiin tai määräysvallassa oleviin yhteisöihin. Näin ollen jäsenvaltiot voivat sallia soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden ja teknologian myynnin, toimituksen, siirron tai viennin tai niihin liittyvän teknisen tai taloudellisen avun antamisen näille yrityksille edellyttäen, että niitä ei ole tarkoitettu sotilaskäyttöön tai sotilaalliselle loppukäyttäjälle.
Toiseksi jäsenvaltiot voivat sallia soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden ja teknologian myynnin, toimituksen, siirron tai viennin tai niihin liittyvän teknisen tai taloudellisen avun antamisen Venäjällä sijaitseville kumppanimaiden diplomaattisille edustustoille.
Kolmanneksi EU vaihtaa tarvittaessa ja vastavuoroisuuden pohjalta tietoja kumppanimaiden kanssa tukeakseen pakoteasetuksen mukaisten vientirajoitusten tehokkuutta ja kumppanimaiden soveltamien vientirajoitustoimenpiteiden johdonmukaista soveltamista.
16 maaliskuuta 2022
Yhdysvallat on luopunut niin sanotusta Foreign Direct Product Rule -säännöstä (EAR:n 734.9 jakso) ja de minimis -säännöstä (EAR:n 734.4 jakson a kohta) liitteessä VII lueteltujen kehittyneen teknologian tuotteiden osalta. Yhdysvallat on myös luopunut FDPR-säännöstä kaksikäyttötuotteiden osalta.
Yhdysvallat ei myöskään sovella ekstraterritoriaalista valvontaa tuotteisiin, joissa liitteeseen VII sisältyvä valvottava tuote on vientitavaran pääelementti, mutta itse vientituote ei kuulu pakoteasetuksen soveltamisalaan, edellyttäen, että kansallinen toimivaltainen viranomainen noudattaa pakoteasetuksen 2 artiklan 7 kohdassa ja 2 a artiklan 7 kohdassa säädettyä asianmukaista huolellisuutta.
16 maaliskuuta 2022
Muut sekalaiset kysymykset
Ei.Valko-Venäjälle määrätyt lisäpakotteet, mukaan lukien kaupan lisärajoitukset, vahvistetaan Valko-Venäjän tilanteen johdosta määrättävistä rajoittavista toimenpiteistä annetun asetuksen (EY) N:o 765/2006 muuttamisesta 2. maaliskuuta 2022 annetussa Neuvoston Asetuksessa (EU) 2022/355. Nämä vastaavat kuitenkin pitkälti edellä esitettyä lähestymistapaa.
16 maaliskuuta 2022
Liite - Ohjeellinen väliaikainen vastaavuustaulukko pakoteasetuksen liitteessä VII lueteltujen tuotteiden osalta
Komission tietokannassa oleva yhteisön integroitu tariffi (Taric) sisältää tiettyihin tavaroihin sovellettavat tuonti- ja vientitoimenpiteet, kuten tullisuspensiot, tariffikiintiöt, tullietuudet, polkumyyntitullit, määrälliset rajoitukset, vientikiellot ja vientivalvonta.
Yhdistämällä ja koodaamalla nämä toimenpiteet Taric varmistaa niiden yhdenmukaisen soveltamisen kaikissa jäsenvaltioissa ja antaa kaikille talouden toimijoille selkeän kuvan kaikista toimenpiteistä, jotka on toteutettava tuotaessa tavaroita EU:hun tai vietäessä tavaroita EU:sta.
Asetuksen (EU) N:o 2022/328 liitteeseen VII sisältyvien tuotteiden osalta 8-numerotason Taric-toimenpiteet asetettiin 4. maaliskuuta asianomaisten viranomaisten ja sidosryhmien saataville.
16 maaliskuuta 2022
Vastaavuustaulukko yhdistää liitteessä VII luetellut tavarat vastaaviin tavarakoodeihin, jotka on määritelty yhteisen tullitariffin ja yhdistetyn nimikkeistön (CN) sääntöjen mukaisesti. Vastaavat 8-numeroiset CN-koodit määrittelevät tavaroiden tulliluokituksen ja tulli-ilmoituksessa ilmoitettavat koodit.
Tämä vastaavuustaulukko ei ole sitova, ja se annetaan rajoittamatta vientivalvonnan ja rajoittavien toimenpiteiden mukaisia talouden toimijan velvoitteita, jotka tarkastetaan erityisesti tulli-ilmoitusta annettaessa.
On huomattava, että monissa tapauksissa vastaavuustaulukon luettelo CN-koodeista ei ole riittävä. Tekninen lisäarviointi on tarpeen, jotta voidaan tehdä johtopäätöksiä siitä, kuuluuko tavara toimenpiteiden soveltamisalaan. Tämä lisäarviointi on tarpeen, koska monissa tapauksissa CN-koodin kuvaus ei ole riittävän täsmällinen, jotta se vastaisi täsmälleen liitteessä VII olevien tuotteiden valvontatekstiä. On huomattava, että tämä vastaavuustaulukko ei sisällä ohjelmistojen vastaavuuksia seuraavista syistä:
-
CN-luokitus ei perustu ohjelmiston sisältöön vaan sen tukeen (flash-asemaan, DVD-levyyn jne.);
-
Ohjelmistot viedään usein osana niihin liittyviä laitteita tai tuotteita, ja siksi viejän on ilmoitettava laitteisiin tai tuotteisiin liittyvä CN-koodi;
-
Useimmiten ohjelmistoa ei lähetetä vastaanottajalle tullin kautta vaan pilven tai minkä tahansa laskentapalvelimen kautta.
On myös huomattava, että tämä korrelaatiotaulukko ei sisällä teknologiaan liittyviä korrelaatioita, koska aineettomien hyödykkeiden vientiä ei ilmoiteta tullissa.
CN-koodit ovat tariffi- ja tilastonimikkeistöstä ja yhteisestä tullitariffista 23 päivänä heinäkuuta 1987 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2658/87 1 artiklan 2 kohdassa määritellystä ja sen liitteessä I esitetystä yhdistetystä nimikkeistöstä, joka on voimassa pakoteasetuksen julkaisuhetkellä. Vastaavuustaulukkoa tarkistetaan tarvittaessa liitteessä VII olevaan tavaraluetteloon ja/tai vastaaviin tavarakoodeihin tehtävien tarkistusten perusteella.
Selkeyden vuoksi pääkomponentteihin kuuluvat kaikki kootut elementit, jotka muodostavat osan lopputuotteesta, jota ilman lopputuote ei ole käyttökelpoinen.
16 maaliskuuta 2022